Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται η χώρα μας με δήμους και περιφέρειες να διοργανώνουν για το τριήμερο της καθαράς Δευτέρας αποκριάτικες εκδηλώσεις με πολύ ξεφάντωμα, χορό και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Στην κορυφή το διάσημα Πατρινό καρναβάλι, το Ξανθιώτικο καρναβάλι, το Καρναβάλι στον Σοχό Θεσσαλονίκης, αλλά και η Αποκριά στον Τύρναβο με…ερωτικό άρωμα, οι φανοί στην Κοζάνη και οι Μπούλες στην Νάουσα.
Booking.com
Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα σπουδαιότερα καρναβάλια της πατρίδας μας.
Πατρινό καρναβάλι για πάντα
Το μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας επιστρέφει μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγο της πανδημίας του Κορονοϊού. Ο λόγος φυσικά για το καρναβάλι της Πάτρας το οποίο θα κορυφωθεί με τις εκδηλώσεις του τριημέρου της καθαράς Δευτέρας. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: παρελάσεις, θέατρα δρόμου, σοκολατοπόλεμο ενώ ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μεγάλη παρέλαση και την καύση του βασιλιά καρνάβαλου που θα σημάνει και την λήξη των εκδηλώσεων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου
19:00 Παρέλαση Αρμάτων του Δήμου Πατρέων στο κέντρο της πόλης– Παρέλαση του Θεάτρου Δρόμου – Συμμετέχουν δέκα ηθοποιοί και τρεις μουσικοί με κρουστά και πνευστά όργανα, ξυλοπόδαρα με αναρτήσεις, ακροβάτες και ζογκλέρ με εντυπωσιακά κοστούμια. 21:30 Συναυλία: Goran Bregovic & The Wedding and Funeral Band, στην πλατεία Γεωργίου Α’
Σάββατο 25 Φεβρουαρίου
11:00-13:00 Θέατρο δρόμου στο Ιστορικό Κέντρο12.30 Σοκολατοπόλεμος στο κέντρο της πόλης. Μίνι παρέλαση συνοδεία των μουσικών αρμάτων. 18:00 Νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση – οδός Κορίνθου
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου
14:00 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ 2023 – οδός Κορίνθου 21:00 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ – ΚΑΥΣΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ με συναυλία από τους 1550 και τους ABOVE SUSPICION, στο Μώλο της Αγίου Νικολάου.
Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου
11:00 Κούλουμα από την Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων σε Πλαζ, Κόκκινο
Μύλο, Νότιο Πάρκο 19:00 Απονομή Βραβείων Παρέλασης – 58ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού και αφισών για το Π.Κ. 2023 στην αίθουσα Καραγκιόζη (Κ6) στα Παλαιά Σφαγεία.
Booking.com
Καρναβάλι Ξάνθης 2023
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου ώρα 13:00
Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση Ζ ωντάνια, παλμός, φρεσκάδα, ευρηματικότητα, φαντασία, σάτιρα και όλα τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της μεγάλης γιορτής της Ξάνθης. Δεκάδες πληρώματα με χιλιάδες μεταμφιεσμένους όλων των ηλικιών, μετά από απουσία τριών χρόνων λόγω της πανδημίας, συνοδεύουν τον βασιλιά καρνάβαλο. Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής είναι η αποκορύφωση, της φαντασίας, της δημιουργίας, της νεανικής ορμής και της έμπνευσης, που πλημμυρίζουν σαν χείμαρρος τους δρόμους κινητοποιώντας την πόλη όλη και θέτοντάς την σε ξέφρενους ρυθμούς. Η παρέλαση καταλήγει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου Α.Ο. Ξάνθης όπου συνεχίζεται το πάρτι των συλλόγων.
Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου ώρα 19:00 Τελετή λήξης – Το κάψιμο του «Τζάρου»
Η φετινή τελετή λήξης θα φωτίσει τον Θρακιώτικο ουρανό από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και την καύση του «Τζάρου». Ο «Τζάρος» ή «η Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό αναβιώνει κάθε χρόνο.
Αποκριά στον Τύρναβο με…ερωτικό άρωμα
Στον Τύρναβο θα αναβιώσει το έθιμο του μπουρανιού. Το Μπουρανί ταιριάζει στους «τολμηρούς» καθώς αν αποφασίσει να το παρακολουθήσει θα δεχθεί σεξουαλικά πειράγματα και ανάλογες … ευχές. Αναβιώνει κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας στον Τύρναβο και αποτελεί την κορύφωση του γνωστού Τυρναβίκου Καρναβαλιού.
Προσελκύει πλήθος επισκεπτών που έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να παρακολουθήσουν το μοναδικό δρώμενο. Τι είναι όμως το «μπουρανί»; Είναι η αλάδωτη σούπα, ο χυλός που γίνεται από το βράσιμο άγριων χόρτων της εποχής, σπανάκι, κ.α. με λίγο ξύδι και ρύζι για να γίνεται πιο νόστιμη και μαγειρεύεται τελετουργικά. Το τσουκάλι βράζει πάνω σε μεγάλη φωτιά. Έως ότου βράσει το ανακατεύουν οι Μπουρανήτες που επιδίδονται σε τσιπουροκατάνυξη. Όταν ο ζωμός βράσει, τον μοιράζουν στους επισκέπτες. Συνοδεύεται όμως πάντα με βωμολοχίες, αδιάκριτα πειράγματα και τραγούδια με άσεμνους στίχους. Σύμβολο του «μπουρανί» είναι ο φαλλός. Οι Μπουρανήτες κρατούν στα χέρια τους μεγάλους φαλλούς και πειράζουν τους επισκέπτες ενώ όλα όσα πωλούνται εκείνη την ημέρα στον Τύρναβο, μπουκάλια με τσίπουρο και κρασί, κουλούρια, γλυκά και γλειφιτζούρια, έχουν το σχήμα φαλλού, για το καλό της χρονιάς.
Οι ρίζες του είναι Διονυσιακές.Μαρτυρίες αναφέρουν πως λάμβανε χώρα ακόμη και την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Το ξεχωριστό αυτό έθιμο αναβιώνει την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας σε δύο σημεία του Τυρνάβου. Στην κεντρική πλατεία της πόλης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και στο λόφο του Προφήτη Ηλία από το Σύλλογο Γαϊτανάκι – Μπουρανί. Όσο προχωράει η μέρα, τα μέλη των δύο συλλόγων και οι επισκέπτες γίνονται ένα, στήνουν χορό και κατακλύζουν την πόλη.
Πηγές : paratiritis-news.gr / ert.gr / ieidiseis.gr / thermisnews.gr / tirnavos.gr / ifarsala.gr