Πάμε για καφέ; αυτή η αγαπημένη, για τους περισσότερους, συνήθεια, είναι για τους Θεσσαλονικείς τρόπος ζωής! Συντροφεύει τη χαρά και τη λύπη τους, την προσμονή, τις συζητήσεις και τις κοινωνικές επαφές τους, την εκτόνωση, τις νέες γνωριμίες. Η … ερωτική σχέση των κατοίκων της πόλης με το μοναδικό αυτό ρόφημα φαίνεται από τα χιλιάδες καφέ που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και τα γεμάτα τραπέζια τους, όλες τις ώρες της ημέρας. Θα το καταλάβετε από την πρώτη σας κιόλας βόλτα. Ακόμη και το National Geographic εντυπωσιάστηκε από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη “με τα περισσότερα καφέ, ανά κάτοικο, από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη”!
Περισσότερα εδώ

Ο καφές έκανε την εμφάνιση του στη Θεσσαλονίκη αιώνες πριν, την περίοδο της τουρκοκρατίας. Το 1957, μια νέα εποχή για την ιστορία του καφέ της πόλης ξεκίνησε, όταν στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε ο καφές φραπέ, το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων! Πιείτε τον σιγά-σιγά, χαλαρά, χωρίς βιασύνη, όπως ‘επιβάλλει’ η Θεσσαλονικιώτικη κουλτούρα του καφέ, απολαμβάνοντας τη στιγμή, την παρέα, τη θέα στη θάλασσα ή μια παρτίδα τάβλι!

Καφές Φραπέ

Την αποκαλούν και ‘φραπεδούπολη‘! Η Θεσσαλονίκη όχι μόνο λατρεύει τον καφέ φραπέ, τον ‘εθνικό’ καφέ των Ελλήνων αλλά είναι και η πόλη που τον γέννησε! Ο καφές φραπέ δημιουργήθηκε τυχαία το 1957, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον Δημήτρη Βακόνδιο, πωλητή σε περίπτερο καφέδων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς. Ετοιμάζοντας ένα στιγμιαίο καφέ, και επειδή δεν είχε ζεστό νερό, έβαλε στο σέικερ μερικές κουταλιές καφέ, ζάχαρη και κρύο νερό, τα χτύπησε και έτσι δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ στην ιστορία. Η λέξη frappé στα γαλλικά σημαίνει “χτυπημένος”.

Σήμερα το μείγμα χτυπιέται σε ειδικό αναδευτήρα μέχρι να σχηματιστεί σταθερός αφρός. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας μπορείτε να προσθέσετε πάγο ή/και γάλα. Σερβίρεται πάντα με καλαμάκι και σε ψηλό ποτήρι. Ιδιαίτερα δροσιστικός ,είναι η απαραίτητη συντροφιά των Θεσσαλονικιών τα ζεστά καλοκαίρια!

Ελληνικός καφές

Με καταβολές από την περίοδο της τουρκοκρατίας, ο ελληνικός καφές είναι ένα από τους πιο δημοφιλείς καφέδες στην Ελλάδα, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ αλέθονται για να γίνουν λεπτή σκόνη που βράζει μαζί με το νερό σε μπρίκι, με την προσθήκη ή όχι ζάχαρης και ανακατεύεται στην αρχή με κουταλάκι. Χαρακτηριστικό του είναι το καϊμάκι, ο πηχτός αφρός που δημιουργείται στη διάρκεια του βρασμού και πρέπει να διατηρείται κατά το σερβίρισμά του. Θα τον αναγνωρίσετε από το μικρό φλιτζάνι που σερβίρεται. Κλασσικό, σκούρο, ξανθό ή παραδοσιακό, μπορείτε να τον απολαύσετε παντού και ειδικά στα παραδοσιακά καφενεία της Άνω Πόλης.

Άλλοι καφέδες

Ακολουθώντας τη ‘μόδα’ και την εξέλιξη του καφέ διεθνώς, τα καφέ της Θεσσαλονίκης προσφέρουν όλους τους άλλους αγαπημένους καφέδες σε πολλές παραλλαγές: espresso με πάνω από 10 παραλλαγές, cappuccino, αλλά και espresso ή cappuccino freddo, τις ελληνικές καλοκαιρινές εκδοχές τους με κρύο αφρόγαλα και παγάκια, όπως επίσης καφέ φίλτρου, mochaccino, Irish coffee κλπ.

Για όσους ψάχνονται περισσότερο με τον καφέ, στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να βρείτε καφέδες του αποκαλούμενου ‘τρίτου κύματος‘ (“third-wave coffee“), οι οποίοι προέρχονται από micro roasters, χώρους δηλαδή που φτιάχνουν το δικό τους χαρμάνι espresso, καβουρδίζοντας σε μικρές ποσότητες κόκκους καφέ ανώτερης ποιότητας κυρίως από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, προσφέροντας ουσιαστικά μια γευστική εμπειρία άλλου επιπέδου.

Πηγή   thessaloniki.travel