1.Γιατί σβήνουν τα φώτα πριν την απογείωση. 

Την ώρα που διαβάζετε είσαστε χαλαροί ξαφνικά βλέπετε τα φώτα στην καμπίνα να χαμηλώνουν και τελικά να σβήνουν. Τι συμβαίνει; Μην ανησυχείτε η καμπίνα πρέπει να έχει την ίδια ένταση φωτισμού με το εξωτερικό περιβάλλον έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προσαρμοστούν τα μάτια των επιβατών, σε  περίπτωση, λέμε τώρα, έκτακτης ανάγκης.

2. Γιατί, σώνει και ντε ,η πλάτη του καθίσματος πρέπει να βρίσκεται σε όρθια θέση κατά την προσγείωση και την απογείωση;

Δεν σας κάνουν γυμνάσια οι αεροσυνοδοί …απλά ο λόγος που το κάθισμα σας πρέπει να είναι σε όρθια θέση είναι για λόγους ασφαλείας. Εάν η πλάτη είναι κατεβασμένη είναι πιο δύσκολο για τον επιβάτη να σηκωθεί και να βγει έξω από το αεροπλάνο. Μπορεί να σας φαίνεται , εξωπραγματικό αλλά αυτό το 1 δευτερόλεπτο  που ίσως να σας καθυστερήσει η πλάτη του καθίσματος, μπορεί να σταθεί μοιραίο για τη ζωή σας. Απλά είναι τα πράγματα, αν έχει κάποιος κατεβασμένη την πλάτη του καθίσματος ο πίσω επιβάτης δεν θα μπορεί να κινηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

3. Μπορεί να πέσει το αεροπλάνο εάν κάποιο κινητό ή τάμπλετ μένει ανοικτό κατά τη διάρκεια της προσγείωσης και της απογείωσης;

Μύθος και απίστευτη βλακεία.  Λένε οι αεροσυνοδοί ότι μπορεί κινητό και τάμπλετ να δημιουργήσει παρεμβολές στο όργανα του σκάφους …δεν θα συμβεί ποτέ. Είναι μία στο 1 δισεκατομμύριο. Όμως προσέξτε αν αντί για ένα κινητό και τάμπλετ είναι ανοικτά 400 κινητά και τάμπλετ τότε οι πιθανότητες παρεμβολών ανεβαίνουν, γι’ αυτό σας λένε να τα κλείσετε. Αυτό βεβαίως για μένα είναι και ένα τεστ αν μπορείτε να ζήσετε χωρίς το κινητό σας για κάποιες ώρες!!! Εάν δεν μπορείτε, τότε μάλλον έχετε κάποιο πρόβλημα. Άρα στο αεροπλάνο θα τσεκάρετε και τις αντοχές σας για να δείτε αν θέλετε βοήθεια ειδικού για την εξάρτηση σας από τις συσκευές.

4. Μπορεί ένας κινητήρας του αεροσκάφους να σταματήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης;

Ναι μπορεί. Και αν ταξιδεύετε πάρα πολύ συχνά, σας ενημερώνω ,ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα κάποιος κινητήρας να έχει σταματήσει να δουλεύει κατά τη διάρκεια της πτήσης σας και εσείς να μην το έχετε καταλάβει καν.

Τι συμβαίνει όμως αν σταματήσει ο ένας κινητήρας;
Απολύτως τίποτα, μην ανησυχείτε! Τα αεροπλάνα  είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε και ένας κινητήρας να σταματήσει και δύο κινητήρες να σταματήσουν εάν το αεροπλάνο έχει τέσσερις κινητήρες θα το προσγειώσει μια χαρά ο πιλότος. Έχει μάλιστα συμβεί σε πολλές περιπτώσεις να σταματήσουνε τρεις κινητήρες από τους τέσσερις και πάλι το αεροπλάνο να προσγειωθεί με ασφάλεια.

5. Τι ακριβώς είναι οι αναταράξεις; Μπορεί να πέσει το αεροπλάνο από τις αναταράξεις;

Λοιπόν θα σας το πω απλά, οι αναταράξεις είναι… «λακκούβες του αέρα». Δηλαδή ,εκεί που πηγαίνει το αεροπλάνο συναντά ισχυρά ρεύματα, που το ανεβάζουν και το κατεβάζουν ,έτσι αισθάνεστε εσείς τις αναταράξεις. Είναι μερικές φορές που το αεροπλάνο παίρνει ύψος απότομα και εκεί ίσως το καταλαβαίνετε. Αλλά μη φοβάστε για τις αναταράξεις  είναι εντελώς ακίνδυνες.
Πρόσεξε όμως… εάν στο αεροπλάνο πέσει καταιγίδα, οι αναταράξεις μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες!

Αν δεν έχετε δεμένη τη ζώνη σας μπορεί να τραυματιστείτε πάρα πολύ άσχημα, στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να σπάσετε και τον αυχένα σας. Γι’ αυτό μέσα στο αεροπλάνο, φοράτε πάντα τη ζώνη σας απ’ την αρχή μέχρι το τέλος του ταξιδιού.

πηγή travelstyle.gr