Φέτος προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και να κερδίσουμε ξανά τις ζωές μας. Το οργανωμένο κάμπινγκ προτιμάται από ολοένα και περισσότερους τα τελευταία χρόνια και αυτό το καλοκαίρι αποτελεί νούμερο ένα επιλογή για πολύ κόσμο. Οι εναλλακτικές που έχει κανείς στο κάμπινγκ έχουν αυξηθεί και διακρίνονται από ποικιλία που ικανοποιεί όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις, καθώς μπορείς να μείνεις σε σκηνή, σε τροχόσπιτο ή ακόμη και σε μπανγκαλόου.

Θεωρείται ένα από τα πιο οικονομικά είδη διακοπών και η αλήθεια είναι πως συμφέρει πολύ περισσότερο από το να κλείσεις σε κάποιο κατάλυμα ή ξενοδοχείο, ειδικά αν το έχεις αφήσει για τελευταία στιγμή.

Εδώ θα βρεις συμβουλές για οργανωμένο κάμπινγκ. Στα οργανωμένα κάμπινγκ νοικιάζετε μια τοποθεσία για ορισμένο χρονικό διάστημα. Συνήθως υπάρχουν παροχές όπως ντους, τουαλέτες, μαγειρεία, καφετέριες και εστιατόρια. Επιβεβαιώστε πως γνωρίζετε τους κανονισμούς κάθε οργανωμένου κάμπινγκ πριν το ταξίδι σας (λ.χ. ώρες κοινής ησυχίας, τι ισχύει για τις επισκέψεις ή αν επιτρέπετε να ανάψετε φωτιά).

Ανάλογα από το κάμπινγκ που θα επιλέξεις, που μπορεί να μην διαθέτει σκηνές και από τον αν πρόκειται για την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσεις, ενδέχεται να χρειαστεί να κάνεις κάποια μαζεμένα έξοδα για τον εξοπλισμό σου, όπως: σκηνή, στρώμα ή υπνόσακο, φορητό ψυγείο και έξτρα πασαλάκια, που είναι τα βασικά και διάφορα άλλα όπως καρέκλες παραλίας ή φανάρι.

Κάμπινγκ και κορωνοϊός: Είναι ασφαλείς διακοπές;

Ομολογουμένως, το περσινό καλοκαίρι ήταν πιο δύσκολο από το φετινό. Ο περισσότερος κόσμος αρκέστηκε στα εξοχικά και τα χωριά του. Όμως, η φετινή χρονιά μοιάζει πιο αισιόδοξη, αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, γεγονός που προσφέρει μια σχετική ασφάλεια και σιγουριά. Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που θα τολμήσουν να ταξιδέψουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και να απολαύσουν τις διακοπές τους με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και το κάμπινγκ. Τα οργανωμένα κάμπινγκ έχουν ήδη προετοιμαστεί και διαμορφώσει τους χώρους τους καταλλήλως, βάσει των υγειονομιών πρωτοκόλλων, ενώ οι κρατήσεις τους έχουν ήδη ξεκινήσει.

Χρήσιμα tips για αρχάριους

Πάρε μαζί σου extra πασαλάκια 

Ο βασικός κανόνας ειδικά εάν στήνεις για πρώτη φορά σκηνή είναι να πάρεις παραπάνω πασαλάκια γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση όλα μπορούν να πάνε στραβά. Από τον αέρα που θα έχει το νησί, μέχρι να σου στραβώσει την ώρα που θα το χτυπάς με την πέτρα.

Εξοικειώσου με τον εξοπλισμό σου

Δοκίμασε να ανοίξεις την καινούρια σου σκηνή στην αυλή ή τον κήπο σου ή σε κάποια παραλία και γιατί όχι, κάνε την πρώτη σου απόπειρα να τη στήσεις. Έλεγξε τις μπανέλες, τα σχοινιά και βεβαιώσου ότι τα φανάρια και οι φακοί δουλεύουν σωστά. Τόλμησε ένα βράδυ στο σπίτι να κοιμηθείς στο sleeping bag ή στο φουσκωτό στρώμα ύπνου που θα πάρεις μαζί, ώστε να δεις προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις στον ύπνο σου.

Αγόρασε μία μεγάλη σκηνή

Οικογένεια, φίλοι, σχέση. Με όποιον επιλέξεις να πραγματοποιήσεις την απόδραση σου, απέφυγε να καταλήξεις σε μία στριμωγμένη σκηνή κάμπινγκ. Η άνεση και ο έξτρα χώρος θα πρέπει να είναι προτεραιότητες στην επιλογή της σκηνής σου. Για κάμπινγκ με την οικογένεια προτείνουμε να πάρεις μία σκηνή με χωρητικότητα +2 από το συνολικό αριθμό ατόμων που θα κοιμηθούν σε αυτήν.

Ετοίμασε μία λίστα με τα πράγματα τα οποία θα χρειαστείς

Μείνε οργανωμένος και βεβαιώσου ότι δε θα αφήσεις τίποτα πίσω το οποίο σου είναι απαραίτητο. Χρησιμοποίησε την λίστα κατά το πακετάρισμα των πραγμάτων και τσεκάρε το καθένα από αυτά αφού έχει μπει μέσα στο αμάξι ή το σάκο σου.

Μοιραστείτε τα βασικά 

Γιατί ο καθένας να πάρει από ένα αφρόλουτρο ή σαμπουάν; Μοιραστείτε τα πράγματα που θα χρησιμοποιείτε από κοινού και φυσικά ποιος θα τα κουβαλήσει.

 

Φτάσε στο μέρος το οποίο έχεις αποφασίσει να κατασκηνώσεις νωρίς

Πέρα του ότι θα σου δώσει αρκετό χρόνο να ετοιμαστείς, θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το σημείο όπου θα στήσεις τη σκηνή. Απέφυγε αυτό με τον ήλιο φυσικά, καθώς θα σε δυσκολέψει στον πρωινό ύπνο. Επίσης θα έχεις χρόνο να γνωρίσεις τους γείτονες και θα μπορείς να δεις που πατάς και τι κάνεις.

Πάρε extra πετσέτες 

Το ιδανικό είναι μια πετσέτα για τη θάλασσα και μια άλλη για το ντους. Ωστόσο, μια extra πετσέτα δεν θα πάει ποτέ χαμένη. Ειδικά εάν είναι για το πρόσωπο.

Πάρε καρεκλάκια

Όταν γυρνάς κουρασμένος το απόγευμα από την αχαλίνωτη… ηλιοθεραπεία… θα θέλεις να αράξεις κάπου, ένα καρεκλάκι είναι ιδανικό.

Οργάνωσε τα γεύματα σου

Αποφάσισε πόσα γεύματα θα έχεις κάθε μέρα, για πόσα άτομα και βρες μερικές ιδέες για το τι θα είναι αυτά. Στη συνέχεια κάνε τα ψώνια σου μία ημέρα πριν την αναχώρηση ώστε οι προμήθειες να είναι φρέσκες. Στο να διατηρηθούν φρέσκα, θα σε βοηθήσει ένα φορητό ψυγείο. Απέφυγε τα γαριδάκια, πατατάκια και γενικά προϊόντα τα οποία είναι ευαίσθητα σε υψηλότερες θερμοκρασίες

Αφομοίωσε τους άγραφους κανόνες του χώρου κατασκήνωσης

Όπως θα διαπιστώσεις από τα πρώτα λεπτά που θα κατασκηνώσεις κάπου, δεν υπάρχει αρκετή ιδιωτικότητα. Ο ήχος ταξιδεύει τόσο πολύ που συχνά τη νύχτα στην απόλυτη ησυχία θα ακούσεις κατασκηνωτές να ψιθυρίζουν και να γελάνε σαν να είναι δίπλα σου. Επίσης σεβαστείτε το χώρο τον άλλων κατασκηνωτών και μην περπατάς ανάμεσα στις σκηνές τους.

Μη ξεχάσεις το φαρμακείο

Θα πρέπει να περιέχει επιδέσμους, βαμβάκι, ιώδιο, καθαρό οινόπνευμα, αντισηπτικό, αλοιφή για τσιμπήματα ή εγκαύματα, παυσίπονα και αντιπυρετικά. Ακόμη και ένα φαρμακείο αυτοκινήτου θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Μεγάλα μπουκάλια νερό 

Όταν αγοράζεις νερό να παίρνεις πάντα μεγάλο. Γιατί δε ξέρεις πότε θα ξαναβρείς το ίδιο εύκολα και το βράδυ που θα έχουν κλείσει τα πάντα σίγουρα θα διψάσεις ξανά. Καλύτερα να σου περισσεύει νερό παρά να μην έχεις καθόλου!

Πάρε επιπλέον ρούχα μαζί σου

Στην απόφαση για camping, ο ρουχισμός ο οποίος μας έρχεται πρώτα στο μυαλό είναι το μαγιό και ένα ελαφρύ μπουφάν για το βράδυ. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αμελούμε 2-3 αλλαξιές οι οποίες θα χρειαστούν σε περίπτωση όπου τα ρούχα σου βραχούν από κάποια ξαφνική μπόρα ή την υγρασία.

Εντομοαπωθητικά

Πάρε φιδάκι, πάρε κάτι να ψεκάζεσαι. Τα κουνούπια είναι γενικώς αμείλικτα, πόσο μάλλον στη φύση!

Φαναράκι

Ακόμα καλύτερο από ένα φακό για το οργανωμένο camping, το φαναράκι είναι ιδανικό. Θα το κρεμάσεις από την οροφή και θα φωτίζει την ώρα που ντύνεσαι αλλά και θα σου δείχνει τον δρόμο προς την τουαλέτα τα βράδια.

Ενημερώσου για τον καιρό πριν ξεκινήσεις

Φρόντισε πριν ξεκινήσεις να ενημερωθείς για τις καιρικές συνθήκες και μη διστάσεις να αναβάλεις κάτι αν ο καιρός δεν είναι κατάλληλος. Δεν υπάρχει κάτι πιο άβολο από το να κάθεσαι μέσα στη σκηνή σου για μία-δύο ολόκληρες μέρες , με τη βροχή και τον αέρα να σε ταλαιπωρούν και μετά να πρέπει να περπατάς μέσα σε λάσπες.

Κατασκήνωσε σε κοντινή απόσταση από το σπίτι σου

Σε κάθε περίπτωση, την πρώτη φορά που θα πας για camping, προτείνουμε να πας σε έναν κοντινό προορισμό. Μπορεί από το πρώτο κιόλας βράδυ να ανακαλύψεις ότι το camping δεν είναι για εσένα. Μπορεί να προκύψουν προβλήματα με τον εξοπλισμό σου και κυρίως τη σκηνή. Μέχρι να εξοικειωθείς πλήρως με αυτά, μην απομακρυνθείς πάρα πολύ από το σπίτι, στην πρώτη σου απόδραση.

Πάρτε μαζί σας τις σωστές σακούλες

Θα χρειαστείτε διαφόρων ειδών σακούλες στο κάμπινγκ με πρώτες πρώτες τις σακούλες σκουπιδιών. Διαλέξτε μεσαίο ή μικρό μέγεθος για να τις πετάτε τακτικά διότι τα σκουπίδια στην ύπαιθρο δεν φυλάσσονται για περισσότερες από δυο μέρες χωρίς να σαπίσουν από την ζέστη του καλοκαιριού.

Η λίστα σας:

  • Φαρμακείο
  • Πασαλάκια
  • Σφυρί για τα πασαλάκια
  • Σκηνή
  • Μαξιλάρι ύπνου
  • Υπνόσακος
  • Υπόστρωμα
  • Πολυεργαλείο -σουγιάς (ποτέ δεν ξέρετε πού θα σας χρειαστεί!)
  • Καρέκλες και τραπεζάκι (για άραγμα έξω από τη σκηνή, αλλά και για τη θάλασσα)
  • Φακό + μπαταρίες (Για να μην χαλάτε την μπαταρία του κινητού σας)
  • Powerbank
  • Φορτιστές (για όλες τις συσκευές)
  • Πολύμπριζο (έτσι δεν θα δεσμεύετε πολλές πρίζες από τους υπόλοιπους campers)
  • Ομπρέλα θαλάσσης και βάση
  • Ψάθες
  • Σακίδιο πλάτης (για να μεταφέρετε όλα τα χρήσιμα πράγματα)
  • Φορητό ψυγειάκι και παγοκύστες (για να έχετε πάντοτε κρύο νερό, μπύρες κλπ.)
  • Βιβλιάριο υγείας
  • Θερμός-παγούρια
  • Μαγιό
  • Ξυριστικά – Σαμπουάν – Αφρόλουτρα
  • Οδοντόκρεμα – Οδοντόβουρτσα
  • Σαγιονάρες
  • Ωτοασπίδες
  • Πετσέτες θαλάσσης και μπάνιου
  • Ρούχα
  • Παπούτσια
  • Ζακέτες
  • Σεντόνια
  • Γυαλιά ηλίου
  • Αντηλιακό
  • Βούρτσα – χτένα
  • Βιβλίο (για το ταξίδι, την παραλία – για τις στιγμές που θέλετε να χαλαρώσετε)

 

ΠΗΓΕΣ terramag.gr, neolaia.gr, monopoli.gr