Η μαγευτική χερσόνησος της Χαλκιδικής, που θυμίζει την τρίαινα του Ποσειδώνα, βρίσκεται στα νότια της Θεσσαλονίκης και αποτελείται από τρεις μικρότερες χερσονήσους, την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και τον Άθω. Ο Πολύγυρος είναι η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, στην οποία η μεταβίβαση γίνεται οδικώς, ενώ το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι το “Μακεδονία” στη Θεσσαλονίκη.

Ναι μεν είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε απόσταση αναπνοής από τη συμπρωτεύουσα, ωστόσο η Χαλκιδική δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ελληνικά νησιά ως προς τις παραλίες, τις διαδρομές, τις επιλογές περιήγησης και νυχτερινής ζωής.

Μάλιστα, πολλές περιοχές της θυμίζουν ελληνικό νησί, όπως

Στο 1ο πόδι (Κασσάνδρα), οι παραλίες κυρίως από την πλευρά του Τορωναίου κόλπου, και ειδικότερα το γραφικό χωριό της Αφύτου, χτισμένο πάνω στον βράχο και οι παραλίες του, η καταπράσινη Κρυοπηγή με τα πυκνά πεύκα που σκιάζουν τις κρυφές της αμμουδερές παραλίες, ολόκληρος ο κόλπος του Ξενία και Κουρσάρου λίγο πριν το Παλιούρι, η ακτογραμμή των ξενοδοχείων Pallini και Aegean Melathron μετά την Καλλιθέα, η εξωτική παραλία του Sani Resort με τους αμμολόφους, ο Γλαρόκαβος λίγο μετά το Πευκοχώρι, αλλά και το Ποσείδι και η παραλία Γλώσσα από την πλευρά του Θερμαϊκού.
Οι περισσότεροι από τους Θεσσαλονικείς κυριολεκτικά μεγάλωσαν τα καλοκαίρια της παιδικής και εφηβικής τους ηλικίας στην Κασσάνδρα, η οποία είναι σαφώς πιο κοσμοπολίτικη και περισσότερο αναπτυγμένη τουριστικά με  οργανωμένες παραλίες, δυναμικά αλλά και ήρεμα beach bars και ξέφρενη νυχτερινή ζωή, ποικίλες γαστρονομικές επιλογές, πληθώρα καταστημάτων και υπέροχα σημεία για απογευματινή ή βραδινή βόλτα με θέα.
Στο 2ο πόδι (Σιθωνία) οι Καβουρότρυπες, οι κολπίσκοι ανάμεσα στον Όρμο Παναγιάς και στην Βουρβουρού, αλλά και το Πόρτο Κουφό.

Η Σιθωνία, διατηρεί έναν πιο παρθένο χαρακτήρα και συνολικά μια πιο ήρεμη ατμόσφαιρα. Η φύση έχει τον πρώτο λόγο και διαμορφώνει το εντυπωσιακό τοπίο στις μαγευτικές Καβουρότρυπες, τα δαντελωτά ακρογιάλια στη Βουρβουρού και τον βυθό στο Πόρτο Κουφό, ενώ το ψάρι και τα θαλασσινά πρέπει να έχει την πρώτη θέση στο τραπέζι σας στον Νέο Μαρμαρά ή στον Όρμο Παναγιάς.

Και στο 3ο πόδι, στον Άθω, πριν το Άγιο Όρος, το εξωτικό νησάκι της Αμμουλιανής απέναντι από την Ουρανούπολη είναι μαγικός προορισμός.

Ολόκληρη η Χαλκιδική είναι συνώνυμη του τουρισμού, αφού την θερινή περίοδο κατακλύζεται από επισκέπτες στις μεγάλες ξενοδοχειακές της μονάδες αλλά και στα μικρότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια που είναι διάσπαρτα παντού. Επίσης , η Χαλκιδική συνδυάζει το γαλήνιο περιβάλλον με την ξέφρενη ζωή τόσο στην παραλία όσο και την νύχτα, χαρίζοντας επιλογές για όλες τις ηλικίες, τις προτιμήσεις και τα βαλάντια.

Ότι και να διαλέξει κανείς, πρώτο, δεύτερο πόδι ή και ορεινή Χαλκιδική, ένα είναι σίγουρο,  ΣΑΝ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ!

Πληροφορίες  halkidiki.com, halkidikitravel.com, halkidikipost.gr, gohalkidiki.comBooking.com