Τάσεις

Για τους ταξιδιώτες, το 2023 θα είναι μια σημαντική χρονιά για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Η Booking.com ανυπομονεί για την επόμενη χρονιά και διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα για να αποκαλύψει τις ταξιδιωτικές τάσεις του 2023, συμπεριλαμβανομένου του πού θέλουν να ταξιδέψουν οι επισκέπτες, τι τους εμπνέει να ταξιδέψουν και πώς ο προϋπολογισμός παίζει σημαντικό ρόλο στα σχέδιά τους.

Το 2023 θα είναι η χρονιά του επαναπροσδιορισμού των ταξιδιών

Καθώς ο κόσμος προσαρμόζεται στη «νέα κανονικότητα» μετά από μια περίοδο περιορισμένων διεθνών ταξιδιών και εθνικών lockdown, οι ταξιδιώτες έχουν μια ειλικρινή επιθυμία να ταξιδέψουν και να δουν τον κόσμο.

Με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα διαγνωστικά τεστ Covid να ανήκουν στο παρελθόν, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 73% των ανθρώπων είναι πιο αισιόδοξοι για τα ταξίδια σε σχέση με το 2022. Παρόλο που οδεύουμε προς το 2023 εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) των ερωτηθέντων είπαν ότι αξίζει ακόμα να κάνουν ταξίδια.

Οι δημοφιλέστεροι τύποι διακοπών και εμπειριών για το 2023

Για πολλούς, μια αλλαγή σκηνικού και η ευκαιρία να απολαύσουν τον ήλιο είναι αρκετά για να πάνε διακοπές. Ωστόσο, το 2023 είναι πιθανό να δούμε μια αλλαγή στους λόγους για τους οποίους θέλουμε να ξεφύγουμε, καθώς και στους τύπους διακοπών που προτιμάμε.

Ταξίδια με στόχο την ηρεμία και την ευχαρίστηση

Οι διακοπές είναι ένας πολύ καλός τρόπος να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε, όμως το 2023 πολλοί ταξιδιώτες θέλουν να πάνε τις περιπέτειές τους ένα βήμα παραπέρα και να δώσουν περισσότερη προσοχή στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα τους. Το 42% των ταξιδιωτών θέλει να κάνει διακοπές που να επικεντρώνονται στη σωματική και ψυχική του υγεία, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων retreat για τη διευκόλυνση της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Σχεδόν οι μισοί (44%) θέλουν να πάνε σε retreat για διαλογισμό ή ενσυνειδητότητα.

Από την άλλη, ορισμένοι ταξιδιώτες θέλουν να φροντίσουν το σώμα τους με διαφορετικούς τρόπους. Πάνω από το ένα τρίτο (36%) θέλει να κάνει ένα ταξίδι για να εξερευνήσει νέες σεξουαλικές προτιμήσεις και τρόπους απόλαυσης.

Το 36% επίσης αποκάλυψε ότι θέλει να δοκιμάσει ψυχεδελικές εμπειρίες με τη βοήθεια κάνναβης ή άλλων ψυχεδελικών ουσιών όπως μανιτάρια ή αγιαχουάσκα. Αυτό σημαίνει ότι το 2023 μπορεί να δούμε περισσότερους ταξιδιώτες να επισκέπτονται χώρες όπου επιτρέπονται ορισμένοι τύποι ψυχεδελικών ουσιών, όπως η Ολλανδία ή η Βραζιλία.

Η εικονική πραγματικότητα ως πηγή έμπνευσης για ταξίδια

Αν και ο κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος για ταξίδια όπως αυτά που βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, η εικονική πραγματικότητα προσφέρει μια ιδέα για το τι μπορούν να περιμένουν οι ταξιδιώτες. Το 43% θα χρησιμοποιήσει εικονική πραγματικότητα για να πάρει ιδέες για τις επιλογές του, με το 46% να είναι πιθανό να ταξιδέψει κάπου που διαφορετικά δεν θα πήγαινε αν δεν το είχε δει πρώτα σε εικονική πραγματικότητα.

Πολλοί όμως είναι εκείνοι που θα ήθελαν να περάσουν πολλές μέρες μέσα στο Metaverse, με πάνω από το ένα τρίτο (35%) να αποκαλύπτει ότι θα ήθελε να ζήσει την εμπειρία ενός ταξιδιού πολλών ημερών σε περιβάλλον επαυξημένης ή εικονικής πραγματικότητας. Καθώς η τεχνολογία απτικής ανάδρασης εξελίσσεται, οι εικονικοί ταξιδιώτες σύντομα θα μπορούν να νιώθουν την άμμο στα πόδια τους και τον ήλιο στο δέρμα τους χωρίς να χρειαστεί να βγουν έξω.

Αν και ακούγεται συναρπαστικό, δεν αρκεί για να πείσει την πλειονότητα (60%) των ταξιδιωτών, οι οποίοι συμφωνούν ότι τα εικονικά ταξίδια δεν είναι τόσο ικανοποιητικά όσο το να τα ζεις στην πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιωτικές προβλέψεις μας για το 2023 δεν περιλαμβάνουν ταξιδιώτες που αντί για γυαλιά ηλίου θα φορούν μάσκα εικονικής πραγματικότητας.

Ταξίδια με στόχο την πλήρη αποσύνδεση από την τεχνολογία

Αφού περάσαμε αρκετά lockdown ανά τον κόσμο στη διάρκεια των οποίων πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να βγουν καν από το σπίτι τους, πόσο μάλλον να ταξιδέψουν, βασιστήκαμε πολύ στην τεχνολογία για την ψυχαγωγία μας. Τώρα που έχει γίνει άρση των περισσότερων περιορισμών, οι ταξιδιώτες επιθυμούν να αποσυνδεθούν, με το 55% να θέλει να περάσει τις διακοπές του offline.

Επιβίωση!

Για πολλούς δεν αρκεί μόνο να αποσυνδεθούν από την τεχνολογία. Όλο και περισσότερος κόσμος θέλει να ζήσει μια πιο γνήσια εμπειρία, με πολλούς ταξιδιώτες να εκφράζουν την επιθυμία να χρησιμοποιήσουν τις διακοπές τους το 2023 ως μια ευκαιρία για να μάθουν τεχνικές επιβίωσης (58%). Αυτό περιλαμβάνει να μάθουν πώς να βρίσκουν πόσιμο νερό (53%), πώς να ανάβουν φωτιά χωρίς κάποιο εργαλείο (42%), πώς να αναζητούν τροφή στην άγρια φύση (39%) ακόμα και πώς να προετοιμαστούν για ένα «σενάριο αποκάλυψης» (39%).

Σύνδεση με τη φύση

Για πολλούς ταξιδιώτες, ευτυχία είναι να κάθονται μπροστά από ένα αναμμένο τζάκι, κάπου μέσα στο δάσος, χιλιόμετρα μακριά από συσκευές τεχνολογίας.

Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί (48%) θα πήγαιναν διακοπές χωρίς σύνδεση με τεχνολογία μόνο αν οι διακοπές τους περιελάμβαναν και λίγη πολυτέλεια, ενώ το 53% αποκάλυψε ότι θα χρειαζόταν το τηλέφωνό του και σταθερή σύνδεση ίντερνετ.

Πολιτισμικές εμπειρίες πέρα από τα συνηθισμένα

Πολλοί από εμάς ζούμε τη ζωή μας σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι διακοπές μας. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες θέλουν να σπάσουν αυτήν τη ρουτίνα και το 50% θέλει το 2023 να βιώσει μια εντελώς διαφορετική πολιτισμική πραγματικότητα από τη δική του.

Γνωριμία με το άγνωστο

Είναι δελεαστικό, όταν κάποιος ταξιδεύει σε ένα μέρος που του άρεσε πολύ, να θέλει να επισκεφθεί ξανά το ίδιο μέρος στις επόμενες διακοπές του. Όμως το 2023 οι ταξιδιώτες σκοπεύουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Σχεδόν τρίτα τέταρτα (73%) των ερωτηθέντων θέλουν να ταξιδέψουν σε ασυνήθιστα για εκείνους μέρη, με το 30% να θέλει να εξερευνήσει λιγότερο γνωστές πόλεις για να βρει «κρυμμένα διαμάντια».

Πολλοί ταξιδιώτες (38%) θέλουν να ζήσουν ένα εξωπραγματικό «πολιτισμικό σοκ» για αυτό και θα ταξιδέψουν προς αναζήτηση UFΟ. Αυτό σημαίνει ότι σε μέρη όπου υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για θέαση εξωγήινων, όπως στο Ρόσγουελ,  Νέο Μεξικό, πιθανόν να υπάρξει αύξηση επισκεπτών.

Ενώ άλλοι μπορεί να πάνε πιο ανατολικά: 47% των ταξιδιωτών ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν εξωτικές γεύσεις, όπως την πιο καυτερή πιπεριά τσίλι (το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ το έχει η πιπεριά California Reaper, η οποία δημιουργήθηκε στο Rock Hill της Νότιας Καλιφόρνια).

Ταξίδια με γνώμονα τον προϋπολογισμό

Με την παγκόσμια οικονομία να μην δείχνει σημάδια άμεσης βελτίωσης καθώς πλησιάζουμε στο 2023, οι ταξιδιώτες γίνονται πιο προσεκτικοί με τον προϋπολογισμό τους, με το 68% να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα χρήματα που ξοδεύει για τις περιπέτειές του. Ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις, οι μισοί (50%) λένε ότι η επένδυση σε ένα ταξίδι εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Προτεραιότητα στο κόστος του ταξιδιού

Λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών του 2020 και 2021, πολλοί ταξιδιώτες μπόρεσαν να αποταμιεύσουν χρήματα που θα είχαν κανονικά ξοδέψει σε διακοπές. Ως αποτέλεσμα, οι μισοί (49%) σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τις περιπέτειές τους το 2023, ενώ το 43% σκοπεύει να μην στερηθεί καμία πολυτέλεια για να ζήσει στο έπακρο τις εμπειρίες του. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (33%) αποκάλυψε ότι πιθανόν να κάνει ψώνια στις διακοπές του για πράγματα που δεν μπορεί να βρει στην περιοχή του.

Πώς εξοικονομούν χρήματα οι ταξιδιώτες όταν κάνουν κράτηση για διακοπές;

Ενώ αρκετοί θέλουν να ζήσουν στο έπακρο τις διακοπές τους, οι ταξιδιώτες βρίσκουν τρόπους να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (63%) λένε ότι θα παρακολουθούν συνέχεια τις προσφορές και τις ευκαιρίες εξοικονόμησης, με πάνω από τους μισούς (53%) να είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν εκτός της υψηλής σεζόν ή να επιλέξουν μεγαλύτερες διαδρομές για να φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι η χαμηλή σεζόν του 2023 μπορεί να έχει περισσότερη κίνηση σε σχέση με πέρυσι, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να είναι λίγο πιο ήσυχο από ό,τι συνήθως. Το 61% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να προγραμματίσουν τις διακοπές του αρκετά εκ των προτέρων, οπότε μπορείτε να περιμένετε λιγότερες κρατήσεις τελευταίας στιγμής μέσα στο 2023.

Ενσωμάτωση των επαγγελματικών ταξιδιών «στην πραγματική ζωή»

Με την πανδημία οι επιχειρήσεις κατάλαβαν τον θετικό αντίκτυπο που είχε η εργασία εξ αποστάσεως, το οποίο οδήγησε με τη σειρά του πολλούς εργαζόμενους να υιοθετήσουν τη νοοτροπία της «εργασίας από οποιοδήποτε μέρος». Αν και στους εργαζόμενους άρεσε η δυνατότητα να πηγαίνουν στη παραλία κατά το μεσημεριανό τους διάλειμμα ή να δουλεύουν δίπλα από την πισίνα με τον φορητό υπολογιστή τους, οι τάσεις στα ταξίδια που συνδυάζονται με εργασία πρόκειται να αλλάξουν το 2023.

Δύο τρίτα (66%) των ερωτηθέντων θέλουν τα ταξίδια τους να είναι αποκλειστικά για αναψυχή και όχι για εργασία το 2023. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το 51% θέλει να χρησιμοποιήσουν οι εργοδότες του τα χρήματα που έχουν εξοικονομήσει από την δουλειά εξ αποστάσεως για να χρηματοδοτήσουν εταιρικά ταξίδια.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουν οι επιχειρήσεις, καθώς το 59% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η εξερεύνηση ενός νέου προορισμού θα τους εμπνεύσει να είναι πιο παραγωγικοί στη δουλειά τους και το 44% πιστεύει ότι τα επαγγελματικά ταξίδια «στην πραγματική ζωή» βοηθούν τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά.

Νοσταλγικά ταξίδια

Τα τελευταία δύο χρόνια, στην ποπ κουλτούρα παρατηρείται μια αναζωπύρωση της νοσταλγίας, με τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 να επιστρέφουν στη μόδα. Φαίνεται ότι θα γίνει το ίδιο και στα ταξίδια για το 2023, με σχεδόν εννέα στους δέκα (88%) να θέλουν να κάνουν ένα νοσταλγικό ταξίδι.

Το 61% των ταξιδιωτών θέλουν να διασκεδάσουν με ένα ταξίδι σε θεματικό πάρκο το 2023, με πάνω από τους μισούς (54%) να σχεδιάζουν διακοπές με σκοπό μια οικογενειακή συγκέντρωση. Αυτό σημαίνει ότι τα θεματικά πάρκα μπορεί να δεχτούν επισκέψεις από οικογένειες με πολλά μέλη διαφορετικών ηλικιών το 2023.

Κορυφαίοι ανερχόμενοι προορισμοί για το 2023

Για να βοηθήσουμε τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν υπέροχους προορισμούς που πρέπει να έχουν στο νου τους για το 2023, η Booking.com ανέλυσε παγκόσμιες τάσεις κρατήσεων και μοιράζεται αυτούς τους κορυφαίους ανερχόμενους προορισμούς για να τους εξερευνήσουν οι ταξιδιώτες.

Σάο Πάολο, Βραζιλία

450χλμ. δυτικά του Ρίο ντε Τζανέιρο βρίσκεται η εκπληκτική πόλη του Σάο Πάολο. Εκεί θα βρείτε ορισμένους από τους ψηλότερους ουρανοξύστες της χώρας. Η πόλη έχει επίσης πολλά να προσφέρει σε πολιτιστικό επίπεδο, όπως το Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο, το Μουσείο Ipiranga, το Μουσείο Ποδοσφαίρου και το Μουσείο Πορτογαλικής Γλώσσας.

Φυσικά, δεν λείπουν τα παραλιακά ξενοδοχεία στο Σάο Πάολο για όσους θέλουν να συνδυάσουν τον πολιτισμό με τον ήλιο.

Μπούντβα, Μαυροβούνιο

Η Μπούντβα μπορεί να είναι μια μικρή πόλη στην ακτή της Αδριατικής, αλλά έχει υπέροχη θέα και πανέμορφες αμμώδες παραλίες, ενώ προσφέρει την ευκαιρία να χαλαρώσετε μέσα στη μέρα και να χαρείτε τη νυχτερινή ζωή το βράδυ.

Ποντισερί, Ινδία

Το Ποντισερί βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Ινδίας και είναι μια υπέροχη πόλη με χαλαρή ατμόσφαιρα και πλούσιο γαλλικό παρελθόν. Με άφθονες πολιτιστικές επιλογές και ευκαιρίες για χαλάρωση, η πόλη έχει πολλά να προσφέρει στους περιπετειώδεις τουρίστες.

Στο Ποντισερί υπάρχει μεγάλη γκάμα τοπικών καταστημάτων για το ένα τέταρτο (25%) των ταξιδιωτών που θέλουν να ενσωματώσουν ντόπια αξεσουάρ στο στυλ τους.

Querétaro, Μεξικό

Το Querétaro βρίσκεται στο κεντρικό Μεξικό και μπορεί να μην έχει παραλίες αλλά διαθέτει ποικιλία οικοσυστημάτων όπως τροπικά δάση, βουνά και ερήμους. Υπάρχουν πολλές περιηγήσεις σε όλη την πόλη για να σας κρατήσουν απασχολημένους για μέρες.

Μπολζάνο, Ιταλία

Στους πρόποδες των ιταλικών Άλπεων και μόλις 85χλμ. μακριά από τα σύνορα με την Αυστρία, βρίσκεται το Μπολζάνο, μια ιταλική μεσαιωνική πόλη που προσφέρει σκι, ιστορία και έντονη νυχτερινή ζωή. Σε αυτήν την όλο ζωή πόλη με τις τόσες επιλογές, δεν θα ξεμείνετε πότε από δραστηριότητες και μέρη να δείτε, όπως το Μουσείο Αρχαιολογίας και το Κάστρο Roncolo στην πλαγιά του βουνού.

Για το ένα τρίτο (33%) των ταξιδιωτών που θα ταξιδεύουν με φίλους το 2023, το Μπολζάνο προσφέρει πολλές επιλογές διασκέδασης σας τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα.

Kota Kinabalu, Μαλαισία

Το Kota Kinabalu, που συχνά αναφέρεται και ως ΚΚ από τους ντόπιους, βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού Βόρνεο και προσφέρει μεγάλες εκτάσεις για εξερεύνηση. Από το Εθνικό Πάρκο Kinabalu μέχρι το Όρος Kinabalu, οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν περιηγήσεις με τα πόδια για να δουν ουρακοτάγκους στην άγρια φύση.

Για τις λιγότερο περιπετειώδεις μέρες, υπάρχουν πολλές παραλίες με λευκή άμμο και θέα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το Kota Kinabalu είναι ιδανικό για το 21% των ταξιδιωτών που είπαν ότι θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους το 2023 χαλαρώνοντας σε μια παραλία.

Καλαμπάκα, Ελλάδα

Φωλιασμένη στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων, η Καλαμπάκα είναι ένας προορισμός της Ελλάδας γεμάτος με πλούσιο θρησκευτικό παρελθόν και πολιτισμό. Η Ιερά Μονή Ρουσάνου – Αγίας Βαρβάρας και η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου χτίστηκαν τον 11ο αιώνα στην κορυφή των πανύψηλων βράχων και είναι ορόσημα που πρέπει να τα δείτε με τα μάτια σας για να τα πιστέψετε.

Υπάρχουν επίσης πολλά μουσεία να επισκεφθείτε όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών Μετεώρων και το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας.

Σάντα Φε, Ηνωμένες Πολιτείες

Η Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό προσφέρει ποικίλες εμπειρίες, από σκι τους χειμερινούς μήνες μέχρι εξερεύνηση του Εθνικού Πάρκου της Σάντα Φε, έκτασης 6.500 τ.χλμ., την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Η πόλη είναι γνώστη και για τη καλλιτεχνική σκηνή της, με πολλές γκαλερί και μουσεία, από το Museum of International Folk Art όπου θα δείτε υφάσματα και λαϊκή τέχνη μέχρι το Georgia O’Keeffe Museum για να θαυμάσετε το έργο της Georgia O’Keeffe.

Olomouc, Τσεχική Δημοκρατία

Πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν την Τσεχία για τη συναρπαστική νυχτερινή ζωή που μπορούν να απολαύσουν σε πόλεις όπως η Πράγα. Ωστόσο, 378 χλμ. μακριά, στην πόλη του Olomouc θα βρείτε υπέροχη αρχιτεκτονική και γραφικούς δρόμους γεμάτους με εστιατόρια και καφέ. Μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και τον Καθεδρικό Ναό St. Wenceslas του 12ου αιώνα.

Χόμπαρτ, Αυστραλία

Το Χόμπαρτ είναι μια μικρή πόλη στη νότια Τασμανία, στις όχθες του Ποταμού Derwent. Στα δυτικά βρίσκεται το Όρος Wellington, ένα βουνό με ύψος 1.271 μ. που προσφέρει εκπληκτική θέα στο Πάρκο Wellington και τη γύρω περιοχή.

Η πόλη έχει επίσης έντονη νυχτερινή ζωή, με διάφορα μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια, καθιστώντας το Χόμπαρτ την τέλεια τοποθεσία για το 72% των ταξιδιωτών που αναζητούν διακοπές με επίκεντρο τη νυχτερινή ζωή.

Μεθοδολογία

Η έρευνα για τις Ταξιδιωτικές Προβλέψεις για το 2023, πραγματοποιήθηκε από την Booking.com σε ένα δείγμα ενηλίκων που σκοπεύουν να ταξιδέψουν για δουλειά ή αναψυχή μέσα στους επόμενους 12-24 μήνες. Συνολικά ρωτήθηκαν 24.179 συμμετέχοντες από 32 χώρες και περιοχές (συμπεριλαμβανομένων 1014 από την Αργεντινή, 1006 από την Αυστραλία, 505 από την Αυστρία, 504 από το Βέλγιο, 1009 από τη Βραζιλία, 503 από τον Καναδά, 1009 από την Κίνα, 1010 από την Κολομβία, 505 από την Κροατία, 505 από τη Δανία, 1010 από τη Γαλλία, 1001 από τη Γερμανία, 500 από το Χονγκ Κονγκ, 1005 από την Ινδία, 504 από την Ιρλανδία, 504 από το Ισραήλ, 1008 από την Ιταλία, 1003 από την Ιαπωνία, 504 από το Μεξικό, 502 από την Ολλανδία, 1007 από τη Νέα Ζηλανδία, 1009 από την Πορτογαλία, 507 από τη Σιγκαπούρη, 1008 από τη Νότια Κορέα, 1001 από την Ισπανία, 505 από τη Σουηδία, 508 από την Ελβετία, 500 από την Ταϊβάν, 504 από την Ταϊλάνδη, 1006 από το Ηνωμένο Βασίλειο, 1009 από τις ΗΠΑ και 504 από το Βιετνάμ). Οι ερωτηθέντες συμπλήρωσαν μια online έρευνα τον Αύγουστο του 2022.