Booking.com


Η Μπρατισλάβα, είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με μια ιδιαίτερη αθωότητα  που δε μπορείς εύκολα να εξηγήσεις, αλλά τη νιώθεις. Ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει, τους κατοίκους της. Καταλαβαίνεις πως δεν σε κοιτούν στην τσέπη, η πόλη δεν έχει επηρεαστεί από τον «τουριστικό καταναλωτισμό» που κάνει πολλούς άλλους προορισμούς να μοιάζουν δυσάρεστα ίδιοι.

Η Μπρατισλάβα είναι μια πραγματικά όμορφη πόλη. Μέσα σε μια μέρα έχεις μάθει το κέντρο της. Όλα είναι φιλικά, όλα είναι εύκολα. Σε 2 μέρες έχει γυρίσει όλα τα βασικά. Την 3η μέρα αρχίζεις ν’ απολαμβάνεις πραγματικά την πόλη. Είναι ιδανική περίπτωση για CITY BREAK, για ΠΣΚ, για εορταστικά 3ήμερα κτλ.

Η Μπρατισλάβα είναι η πόλη που αγαπιέται από όλους, τόσο για τον μεσαιωνικό της αέρα, όσο και για την απλότητα που τη χαρακτηρίζει. Το πλακόστρωτο κέντρο της είναι ρομαντικό, γραφικό και περπατιέται ευχάριστα όλες τις ώρες της μέρας, αλλά και όλες τις εποχές του χρόνου.

Οι πιο τουριστικοί μήνες είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Κλείστε τα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια σας 3-4 μήνες πριν στο www.myluckytraveler.com.

Τον χειμώνα πρέπει να έχετε μαζί σας πολύ ζεστά ρούχα, αφού οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές, λόγω της υγρασίας του Δούναβη. Μετά τις 9μμ η κίνηση στο κέντρο είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Το τριήμερο των Χριστουγέννων τα πάντα είναι κλειστά. Εστιατόρια, καφέ, μαγαζιά ακόμη και τα υπαίθρια μάρκετ.

Οι 3 βασικοί τρόποι μετακίνησης στην πόλη είναι τα τραμ, τα τρόλεϊ και οι γραμμές λεωφορείων. Ηλεκτρονικά εκδοτήρια εισιτηρίων με πληρωμή μέσω κάρτας, χαρτονομισμάτων και κερμάτων υπάρχουν στο αεροδρόμιο, στον σταθμό των τρένων και σε στάσεις του τραμ Šafárikovo nám, Sad Janka Kráľa, Farského & Jungmannova. Υπάρχουν εισιτήρια των 15, 30, 60, 90, 120 και 180 λεπτών, 1, 3 και 7 ημερών. Υπολογίστε το εισιτήριο ανάλογα με την διάρκεια της διαδρομής. Βαλίτσες, κατοικίδιο ή ποδήλατο, κοστίζουν ένα επιπλέον μειωμένο εισιτήριο των 15’ με διάρκεια 3 ωρών. Ο πιο οικονομικός τρόπος μετακίνησης με όλα τα μέσα είναι τα ολοήμερα εισιτήρια. Το aller retour εισιτήριο τρένου για Βιέννη είναι 30-40% πιο φτηνό από τα εισιτήρια μονής διαδρομής. Το ταξίδι διαρκεί 70 λεπτά και τα δρομολόγια είναι κάθε 1 ώρα.

Αν επιθυμείτε να τη γνωρίσετε ξεκούραστα , επιβιβαστείτε στο τρενάκι και το Mini bus. Εισιτήρια μέσα από το www.myluckytraveler.com και το GetYourGuide.


Booking.com

Αξιοθέατα στην Μπρατισλάβα

Κάστρο Μπρατισλάβα

Το Κάστρο της Μπρατισλάβα στέκει στην κορυφή της για πάνω από 11 αιώνες και γίνεται ορατό από τα περισσότερα σημεία της. Χαρακτηρίζεται ως η Ακρόπολη της Μπρατισλάβα και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας. Η ανάβαση γίνεται μέσα από μία πλακόστρωτη διαδρομή. Για γρήγορη ανάβαση προτιμήστε το Τρόλεϊ 203 ή 207.
Ανοιχτά: Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00 τη Χειμερινή σεζόν & 10:00-18:00 τη Θερινή σεζόν. Τελευταία είσοδος 1 ώρα πριν το κλείσιμο. Κλειστά: Δευτέρα Κόστος: Γενική είσοδος 8€, Φοιτητικό-Μαθητικό 4€ (2022)

Πύλη του Μιχαήλ

Η πύλη του Μιχαήλ ήταν μια από τις κύριες εισόδους της παλιάς πόλης, ενώ είναι η μοναδική από τις τέσσερις που σώζεται μέχρι σήμερα. Ο πύργος είναι χτισμένος στην κορυφή της πασίγνωστης Michalska, του πιο πολυσύχναστου και φωτογραφημένου δρόμου της Μπρατισλάβα. Στην πύλη βρίσκεται και το σημείο μηδέν που δείχνει την κατεύθυνση και την χιλιομετρική απόσταση για 29 πρωτεύουσες απ’ όλο τον κόσμο.

Μνημείο Σλάβιν

Πρόκειται για ένα τεράστιο νεκροταφείο 6.845 Σοβιετικών στρατιωτών που “χάθηκαν” κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της πόλης, το 1945. Την πλατεία κοσμεί το μνημείο ύψους 39.5μ με το γλυπτό της νίκης, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν αγάλματα και φωτογραφίες της εποχής. Αν επιχειρήσετε να μεταβείτε από το κέντρο με τα πόδια τότε θα χρειαστείτε πάνω από μία ώρα, ενώ αν δεν έχετε διάθεση για βόλτες το λεωφορείο 147 περνάει κάθε ώρα.

Μπρούτζινα γλυπτά

Ανακαλύψετε τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά, που βρίσκονται διάσπαρτα στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης. Τα περισσότερα ξεχωρίζουν από μακριά, αφού δεκάδες τουρίστες μαζεύονται γύρω τους, για να βγάλουν την πιο πρωτότυπη φωτογραφία. Εξερευνώντας θα βρείτε τον στρατιώτη του Ναπολέοντα, τον παρατηρητή, τον εργάτη του υπόγειου, τον Αλχημιστή κ.α. Επίσης στο εμπορικό Eurovea θα βρείτε πολλά γλυπτά ανάμεσα τους τη γνωστή μπαλαρίνα με την ομπρέλα. Τέλος, την πλατεία Hviezdoslav’s κοσμεί,  το γλυπτό του λογοτέχνη Hans Christian Andersen. Λείπει το γνωστό γλυπτό “Παπαράτσι”, καθώς ο ιδιοκτήτης το πήρε μαζί του!

Παλιό Δημαρχείο, πλατεία Hlavne & Hviezdoslav’s

Το Παλιό Δημαρχείο στεγάζεται σε ένα από τα παλιότερα πέτρινα κτίρια της χώρας. Και φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα της σλοβάκικης ιστορίας. Το πιο όμορφο σημείο του βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του πύργου που προσφέρει μία εξαιρετική θέα στην πόλη. Η πλατεία Hlavné námestie, μπροστά στο το παλιό δημαρχείο, περιτριγυρισμένη από πολύχρωμα κτίρια και πρεσβείες μεταξύ άλλων και την Ελληνική, αποτελεί την καρδιά της Μπρατισλάβα. Έχει το χάρισμα να ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μια παλαιότερη, πιο ρομαντική εποχή. Εδώ σε πολύχρωμα ξύλινα σπιτάκια στεγάζετε μία από τις Χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης. Λίγα μέτρα πιο κάτω από την κεντρική πλατεία βρίσκεται η Hviezdoslav’s námestie, κατάλληλη για περπάτημα και χαλάρωση και με την μεγάλη Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης.

Το μουσείο του Δημαρχείου Ανοιχτά: Τρίτη-Παρασκευή 10:00-17:00 & Σαββατοκύριακο 11:00-18:00. Τελευταία είσοδος 30 λεπτά πριν το κλείσιμο. Κλειστά: Δεύτερα Κόστος: Γενική είσοδος 5€, Φοιτητές-Παιδιά-Συνταξιούχοι 2.5€, Οικογενειακό εισιτήριο 10€, Για τον πύργο του Δημαρχείου +1€. (2022)

UFO Observation Deck

Το πρωτότυπο κτίριο που στέκει στην άκρη της Νέας γέφυρας, δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε από ύψος 95μ. μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης όπως το Κάστρο, τον Δούναβη, το μνημείο Σλάβιν, το Κοινοβούλιο, τη νέα και την παλιά πόλη. Το μόνο αρνητικό είναι το ανεπαίσθητο κούνημα, λόγω της διέλευσης των οχημάτων από τη γέφυρα.

Ανοιχτά: Καθημερινά 10:00-23:00
Κόστος: Κανονικό 7.50€, Φοιτητικό-Μαθητικό 6€, Παιδικό (για κάτω των 111εκ.)-Αναπήρων Δωρεάν. Εισιτήριο για μια είσοδο το πρωί και μια το βράδυ 10€.

Μπλε Ναός Αγ. Ελισάβετ

Βγαλμένος από παραμύθι ο μπλε ναός της Μπρατισλάβα αποτελεί ένα από τα πιο περίεργα και ταυτόχρονα πιο θελκτικά κτίρια της πόλης. Η αρτ νουβό εκκλησία μοιάζει με στρουμφόσπιτο, αφού τόσο η πρόσοψη όσο και η διακόσμηση έχουν το χρώμα του ουρανού. Ιδανική μέρα για να τη γνωρίσετε είναι η Κυριακή, που παραμένει ανοιχτή για το κοινό αρκετές ώρες. Αν έχετε χρόνο κάντε μια βόλτα στη γειτονιά για να ανακαλύψετε και άλλα κτίρια που είναι χτισμένα σε αυτό το στυλ.

Καθεδρικός του Αγίου Μαρτίνου

Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Μαρτίνου, με τον νέο-γοτθικό πύργο, είναι ο μεγαλύτερος και πιο δημοφιλής στην Μπρατισλάβα. Έχει πλούσια ιστορία, καθώς σ’ αυτόν έχουν πραγματοποιηθεί 19 στέψεις βασιλέων και βασιλισσών, με πιο σημαντική αυτή της Μαρίας Θηρεσίας, γι΄αυτό στην κορυφή υπάρχει το επιχρυσωμένο αντίγραφο του Ουγγρικού στέμματος..
Κόστος: Δωρεάν για τον κύριο χώρο, Για θησαυρούς, κατακόμβες και χορωδία 2.5€.

Δρόμοι: Michalska – Panska

Από τους δρόμους που θα συναντήσετε στο κέντρο της Μπρατισλάβα, σε δύο θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερη ώρα. Η οδό Michalska, η οποία είναι γεμάτη με κόσμο όλες τις ώρες της μέρας αλλά και της νύχτας. Ο δρόμος που περνάει κάτω από την περίφημη πύλη του Μιχαήλ φιλοξενεί αρκετά καφέ, εστιατόρια και σουβενίρ. Η οδό Panská είναι ένας όμορφος δρόμος που καταλήγει στην εκκλησία του Αγ. Μαρτίνου. Εκεί θα βρείτε πολλά καταστήματα για να διασκεδάσετε και να πιείτε τον καφέ σας.

BAR, CAFFE & RESTAURANTS

Στην πλατεία Δημαρχείου Hlavne Námestie, το Shocokafe Maximilian προσφέρει ποικιλία γλυκών και καφέδων με θέα την πλατεία. Το Stefanka by Pulitzer, είναι ένα café restaurant στην οδό Stefanicova, κοντά στο Προεδρικό μέγαρο, που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές! Αρχοντική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με καλό καφέ και πληθώρα παραδοσιακών και σύγχρονων γεύσεων. Στην Michalska επισκεφθείτε το Urban Bistro χωρίς ίχνος «τουριστικής» αντιμετώπισης και το διπλανό Enjoy Bistro την top επιλογή στο κέντρο για καφέ και… επικά γλυκά. Basilico!! Ίσως το κορυφαίο Ιταλικό που έχω επισκεφθεί, εκτός Ιταλίας!!

EXTRA TIP!

Αεροδρόμιο Letisko προς Κέντρο Με λεωφορείο: Το No. 61 (βραδινό Ν61) θα σας μεταφέρει στο κέντρο της πόλης σε 20-30 λεπτά.

Κεντρικός Σταθμός τρένων (Hlavná stanica) προς Κέντρο Με τα τραμ: Νο 1 και 2