MY LUCKY TRAVELER

BOOKING & TIPS

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Οργανώστε τις διακοπές σας με την ασφάλεια, την εμπειρία και τις τιμές της Booking!!

Booking.com Booking.com

 

 • Ταξιδιωτικές προβλέψεις για το 2023

  Ταξιδιωτικές προβλέψεις για το 2023

  Τάσεις

  Για τους ταξιδιώτες, το 2023 θα είναι μια σημαντική χρονιά για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Η Booking.com ανυπομονεί για την επόμενη χρονιά και διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα για να αποκαλύψει τις ταξιδιωτικές τάσεις του 2023, συμπεριλαμβανομένου του πού θέλουν να ταξιδέψουν οι επισκέπτες, τι τους εμπνέει να ταξιδέψουν και πώς ο προϋπολογισμός παίζει σημαντικό ρόλο στα σχέδιά τους.

  Το 2023 θα είναι η χρονιά του επαναπροσδιορισμού των ταξιδιών

  Καθώς ο κόσμος προσαρμόζεται στη «νέα κανονικότητα» μετά από μια περίοδο περιορισμένων διεθνών ταξιδιών και εθνικών lockdown, οι ταξιδιώτες έχουν μια ειλικρινή επιθυμία να ταξιδέψουν και να δουν τον κόσμο.

  Με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα διαγνωστικά τεστ Covid να ανήκουν στο παρελθόν, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 73% των ανθρώπων είναι πιο αισιόδοξοι για τα ταξίδια σε σχέση με το 2022. Παρόλο που οδεύουμε προς το 2023 εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) των ερωτηθέντων είπαν ότι αξίζει ακόμα να κάνουν ταξίδια.

  Οι δημοφιλέστεροι τύποι διακοπών και εμπειριών για το 2023

  Για πολλούς, μια αλλαγή σκηνικού και η ευκαιρία να απολαύσουν τον ήλιο είναι αρκετά για να πάνε διακοπές. Ωστόσο, το 2023 είναι πιθανό να δούμε μια αλλαγή στους λόγους για τους οποίους θέλουμε να ξεφύγουμε, καθώς και στους τύπους διακοπών που προτιμάμε.

  Ταξίδια με στόχο την ηρεμία και την ευχαρίστηση

  Οι διακοπές είναι ένας πολύ καλός τρόπος να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε, όμως το 2023 πολλοί ταξιδιώτες θέλουν να πάνε τις περιπέτειές τους ένα βήμα παραπέρα και να δώσουν περισσότερη προσοχή στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα τους. Το 42% των ταξιδιωτών θέλει να κάνει διακοπές που να επικεντρώνονται στη σωματική και ψυχική του υγεία, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων retreat για τη διευκόλυνση της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Σχεδόν οι μισοί (44%) θέλουν να πάνε σε retreat για διαλογισμό ή ενσυνειδητότητα.

  Από την άλλη, ορισμένοι ταξιδιώτες θέλουν να φροντίσουν το σώμα τους με διαφορετικούς τρόπους. Πάνω από το ένα τρίτο (36%) θέλει να κάνει ένα ταξίδι για να εξερευνήσει νέες σεξουαλικές προτιμήσεις και τρόπους απόλαυσης.

  Το 36% επίσης αποκάλυψε ότι θέλει να δοκιμάσει ψυχεδελικές εμπειρίες με τη βοήθεια κάνναβης ή άλλων ψυχεδελικών ουσιών όπως μανιτάρια ή αγιαχουάσκα. Αυτό σημαίνει ότι το 2023 μπορεί να δούμε περισσότερους ταξιδιώτες να επισκέπτονται χώρες όπου επιτρέπονται ορισμένοι τύποι ψυχεδελικών ουσιών, όπως η Ολλανδία ή η Βραζιλία.

  Η εικονική πραγματικότητα ως πηγή έμπνευσης για ταξίδια

  Αν και ο κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος για ταξίδια όπως αυτά που βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, η εικονική πραγματικότητα προσφέρει μια ιδέα για το τι μπορούν να περιμένουν οι ταξιδιώτες. Το 43% θα χρησιμοποιήσει εικονική πραγματικότητα για να πάρει ιδέες για τις επιλογές του, με το 46% να είναι πιθανό να ταξιδέψει κάπου που διαφορετικά δεν θα πήγαινε αν δεν το είχε δει πρώτα σε εικονική πραγματικότητα.

  Πολλοί όμως είναι εκείνοι που θα ήθελαν να περάσουν πολλές μέρες μέσα στο Metaverse, με πάνω από το ένα τρίτο (35%) να αποκαλύπτει ότι θα ήθελε να ζήσει την εμπειρία ενός ταξιδιού πολλών ημερών σε περιβάλλον επαυξημένης ή εικονικής πραγματικότητας. Καθώς η τεχνολογία απτικής ανάδρασης εξελίσσεται, οι εικονικοί ταξιδιώτες σύντομα θα μπορούν να νιώθουν την άμμο στα πόδια τους και τον ήλιο στο δέρμα τους χωρίς να χρειαστεί να βγουν έξω.

  Αν και ακούγεται συναρπαστικό, δεν αρκεί για να πείσει την πλειονότητα (60%) των ταξιδιωτών, οι οποίοι συμφωνούν ότι τα εικονικά ταξίδια δεν είναι τόσο ικανοποιητικά όσο το να τα ζεις στην πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιωτικές προβλέψεις μας για το 2023 δεν περιλαμβάνουν ταξιδιώτες που αντί για γυαλιά ηλίου θα φορούν μάσκα εικονικής πραγματικότητας.

  Ταξίδια με στόχο την πλήρη αποσύνδεση από την τεχνολογία

  Αφού περάσαμε αρκετά lockdown ανά τον κόσμο στη διάρκεια των οποίων πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να βγουν καν από το σπίτι τους, πόσο μάλλον να ταξιδέψουν, βασιστήκαμε πολύ στην τεχνολογία για την ψυχαγωγία μας. Τώρα που έχει γίνει άρση των περισσότερων περιορισμών, οι ταξιδιώτες επιθυμούν να αποσυνδεθούν, με το 55% να θέλει να περάσει τις διακοπές του offline.

  Επιβίωση!

  Για πολλούς δεν αρκεί μόνο να αποσυνδεθούν από την τεχνολογία. Όλο και περισσότερος κόσμος θέλει να ζήσει μια πιο γνήσια εμπειρία, με πολλούς ταξιδιώτες να εκφράζουν την επιθυμία να χρησιμοποιήσουν τις διακοπές τους το 2023 ως μια ευκαιρία για να μάθουν τεχνικές επιβίωσης (58%). Αυτό περιλαμβάνει να μάθουν πώς να βρίσκουν πόσιμο νερό (53%), πώς να ανάβουν φωτιά χωρίς κάποιο εργαλείο (42%), πώς να αναζητούν τροφή στην άγρια φύση (39%) ακόμα και πώς να προετοιμαστούν για ένα «σενάριο αποκάλυψης» (39%).

  Σύνδεση με τη φύση

  Για πολλούς ταξιδιώτες, ευτυχία είναι να κάθονται μπροστά από ένα αναμμένο τζάκι, κάπου μέσα στο δάσος, χιλιόμετρα μακριά από συσκευές τεχνολογίας.

  Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί (48%) θα πήγαιναν διακοπές χωρίς σύνδεση με τεχνολογία μόνο αν οι διακοπές τους περιελάμβαναν και λίγη πολυτέλεια, ενώ το 53% αποκάλυψε ότι θα χρειαζόταν το τηλέφωνό του και σταθερή σύνδεση ίντερνετ.

  Πολιτισμικές εμπειρίες πέρα από τα συνηθισμένα

  Πολλοί από εμάς ζούμε τη ζωή μας σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι διακοπές μας. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες θέλουν να σπάσουν αυτήν τη ρουτίνα και το 50% θέλει το 2023 να βιώσει μια εντελώς διαφορετική πολιτισμική πραγματικότητα από τη δική του.

  Γνωριμία με το άγνωστο

  Είναι δελεαστικό, όταν κάποιος ταξιδεύει σε ένα μέρος που του άρεσε πολύ, να θέλει να επισκεφθεί ξανά το ίδιο μέρος στις επόμενες διακοπές του. Όμως το 2023 οι ταξιδιώτες σκοπεύουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Σχεδόν τρίτα τέταρτα (73%) των ερωτηθέντων θέλουν να ταξιδέψουν σε ασυνήθιστα για εκείνους μέρη, με το 30% να θέλει να εξερευνήσει λιγότερο γνωστές πόλεις για να βρει «κρυμμένα διαμάντια».

  Πολλοί ταξιδιώτες (38%) θέλουν να ζήσουν ένα εξωπραγματικό «πολιτισμικό σοκ» για αυτό και θα ταξιδέψουν προς αναζήτηση UFΟ. Αυτό σημαίνει ότι σε μέρη όπου υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για θέαση εξωγήινων, όπως στο Ρόσγουελ,  Νέο Μεξικό, πιθανόν να υπάρξει αύξηση επισκεπτών.

  Ενώ άλλοι μπορεί να πάνε πιο ανατολικά: 47% των ταξιδιωτών ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν εξωτικές γεύσεις, όπως την πιο καυτερή πιπεριά τσίλι (το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ το έχει η πιπεριά California Reaper, η οποία δημιουργήθηκε στο Rock Hill της Νότιας Καλιφόρνια).

  Ταξίδια με γνώμονα τον προϋπολογισμό

  Με την παγκόσμια οικονομία να μην δείχνει σημάδια άμεσης βελτίωσης καθώς πλησιάζουμε στο 2023, οι ταξιδιώτες γίνονται πιο προσεκτικοί με τον προϋπολογισμό τους, με το 68% να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα χρήματα που ξοδεύει για τις περιπέτειές του. Ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις, οι μισοί (50%) λένε ότι η επένδυση σε ένα ταξίδι εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

  Προτεραιότητα στο κόστος του ταξιδιού

  Λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών του 2020 και 2021, πολλοί ταξιδιώτες μπόρεσαν να αποταμιεύσουν χρήματα που θα είχαν κανονικά ξοδέψει σε διακοπές. Ως αποτέλεσμα, οι μισοί (49%) σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τις περιπέτειές τους το 2023, ενώ το 43% σκοπεύει να μην στερηθεί καμία πολυτέλεια για να ζήσει στο έπακρο τις εμπειρίες του. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (33%) αποκάλυψε ότι πιθανόν να κάνει ψώνια στις διακοπές του για πράγματα που δεν μπορεί να βρει στην περιοχή του.

  Πώς εξοικονομούν χρήματα οι ταξιδιώτες όταν κάνουν κράτηση για διακοπές;

  Ενώ αρκετοί θέλουν να ζήσουν στο έπακρο τις διακοπές τους, οι ταξιδιώτες βρίσκουν τρόπους να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.

  Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (63%) λένε ότι θα παρακολουθούν συνέχεια τις προσφορές και τις ευκαιρίες εξοικονόμησης, με πάνω από τους μισούς (53%) να είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν εκτός της υψηλής σεζόν ή να επιλέξουν μεγαλύτερες διαδρομές για να φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι η χαμηλή σεζόν του 2023 μπορεί να έχει περισσότερη κίνηση σε σχέση με πέρυσι, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να είναι λίγο πιο ήσυχο από ό,τι συνήθως. Το 61% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να προγραμματίσουν τις διακοπές του αρκετά εκ των προτέρων, οπότε μπορείτε να περιμένετε λιγότερες κρατήσεις τελευταίας στιγμής μέσα στο 2023.

  Ενσωμάτωση των επαγγελματικών ταξιδιών «στην πραγματική ζωή»

  Με την πανδημία οι επιχειρήσεις κατάλαβαν τον θετικό αντίκτυπο που είχε η εργασία εξ αποστάσεως, το οποίο οδήγησε με τη σειρά του πολλούς εργαζόμενους να υιοθετήσουν τη νοοτροπία της «εργασίας από οποιοδήποτε μέρος». Αν και στους εργαζόμενους άρεσε η δυνατότητα να πηγαίνουν στη παραλία κατά το μεσημεριανό τους διάλειμμα ή να δουλεύουν δίπλα από την πισίνα με τον φορητό υπολογιστή τους, οι τάσεις στα ταξίδια που συνδυάζονται με εργασία πρόκειται να αλλάξουν το 2023.

  Δύο τρίτα (66%) των ερωτηθέντων θέλουν τα ταξίδια τους να είναι αποκλειστικά για αναψυχή και όχι για εργασία το 2023. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το 51% θέλει να χρησιμοποιήσουν οι εργοδότες του τα χρήματα που έχουν εξοικονομήσει από την δουλειά εξ αποστάσεως για να χρηματοδοτήσουν εταιρικά ταξίδια.

  Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουν οι επιχειρήσεις, καθώς το 59% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η εξερεύνηση ενός νέου προορισμού θα τους εμπνεύσει να είναι πιο παραγωγικοί στη δουλειά τους και το 44% πιστεύει ότι τα επαγγελματικά ταξίδια «στην πραγματική ζωή» βοηθούν τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά.

  Νοσταλγικά ταξίδια

  Τα τελευταία δύο χρόνια, στην ποπ κουλτούρα παρατηρείται μια αναζωπύρωση της νοσταλγίας, με τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 να επιστρέφουν στη μόδα. Φαίνεται ότι θα γίνει το ίδιο και στα ταξίδια για το 2023, με σχεδόν εννέα στους δέκα (88%) να θέλουν να κάνουν ένα νοσταλγικό ταξίδι.

  Το 61% των ταξιδιωτών θέλουν να διασκεδάσουν με ένα ταξίδι σε θεματικό πάρκο το 2023, με πάνω από τους μισούς (54%) να σχεδιάζουν διακοπές με σκοπό μια οικογενειακή συγκέντρωση. Αυτό σημαίνει ότι τα θεματικά πάρκα μπορεί να δεχτούν επισκέψεις από οικογένειες με πολλά μέλη διαφορετικών ηλικιών το 2023.

  Κορυφαίοι ανερχόμενοι προορισμοί για το 2023

  Για να βοηθήσουμε τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν υπέροχους προορισμούς που πρέπει να έχουν στο νου τους για το 2023, η Booking.com ανέλυσε παγκόσμιες τάσεις κρατήσεων και μοιράζεται αυτούς τους κορυφαίους ανερχόμενους προορισμούς για να τους εξερευνήσουν οι ταξιδιώτες.

  Σάο Πάολο, Βραζιλία

  450χλμ. δυτικά του Ρίο ντε Τζανέιρο βρίσκεται η εκπληκτική πόλη του Σάο Πάολο. Εκεί θα βρείτε ορισμένους από τους ψηλότερους ουρανοξύστες της χώρας. Η πόλη έχει επίσης πολλά να προσφέρει σε πολιτιστικό επίπεδο, όπως το Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο, το Μουσείο Ipiranga, το Μουσείο Ποδοσφαίρου και το Μουσείο Πορτογαλικής Γλώσσας.

  Φυσικά, δεν λείπουν τα παραλιακά ξενοδοχεία στο Σάο Πάολο για όσους θέλουν να συνδυάσουν τον πολιτισμό με τον ήλιο.

  Μπούντβα, Μαυροβούνιο

  Η Μπούντβα μπορεί να είναι μια μικρή πόλη στην ακτή της Αδριατικής, αλλά έχει υπέροχη θέα και πανέμορφες αμμώδες παραλίες, ενώ προσφέρει την ευκαιρία να χαλαρώσετε μέσα στη μέρα και να χαρείτε τη νυχτερινή ζωή το βράδυ.

  Ποντισερί, Ινδία

  Το Ποντισερί βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Ινδίας και είναι μια υπέροχη πόλη με χαλαρή ατμόσφαιρα και πλούσιο γαλλικό παρελθόν. Με άφθονες πολιτιστικές επιλογές και ευκαιρίες για χαλάρωση, η πόλη έχει πολλά να προσφέρει στους περιπετειώδεις τουρίστες.

  Στο Ποντισερί υπάρχει μεγάλη γκάμα τοπικών καταστημάτων για το ένα τέταρτο (25%) των ταξιδιωτών που θέλουν να ενσωματώσουν ντόπια αξεσουάρ στο στυλ τους.

  Querétaro, Μεξικό

  Το Querétaro βρίσκεται στο κεντρικό Μεξικό και μπορεί να μην έχει παραλίες αλλά διαθέτει ποικιλία οικοσυστημάτων όπως τροπικά δάση, βουνά και ερήμους. Υπάρχουν πολλές περιηγήσεις σε όλη την πόλη για να σας κρατήσουν απασχολημένους για μέρες.

  Μπολζάνο, Ιταλία

  Στους πρόποδες των ιταλικών Άλπεων και μόλις 85χλμ. μακριά από τα σύνορα με την Αυστρία, βρίσκεται το Μπολζάνο, μια ιταλική μεσαιωνική πόλη που προσφέρει σκι, ιστορία και έντονη νυχτερινή ζωή. Σε αυτήν την όλο ζωή πόλη με τις τόσες επιλογές, δεν θα ξεμείνετε πότε από δραστηριότητες και μέρη να δείτε, όπως το Μουσείο Αρχαιολογίας και το Κάστρο Roncolo στην πλαγιά του βουνού.

  Για το ένα τρίτο (33%) των ταξιδιωτών που θα ταξιδεύουν με φίλους το 2023, το Μπολζάνο προσφέρει πολλές επιλογές διασκέδασης σας τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα.

  Kota Kinabalu, Μαλαισία

  Το Kota Kinabalu, που συχνά αναφέρεται και ως ΚΚ από τους ντόπιους, βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού Βόρνεο και προσφέρει μεγάλες εκτάσεις για εξερεύνηση. Από το Εθνικό Πάρκο Kinabalu μέχρι το Όρος Kinabalu, οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν περιηγήσεις με τα πόδια για να δουν ουρακοτάγκους στην άγρια φύση.

  Για τις λιγότερο περιπετειώδεις μέρες, υπάρχουν πολλές παραλίες με λευκή άμμο και θέα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το Kota Kinabalu είναι ιδανικό για το 21% των ταξιδιωτών που είπαν ότι θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους το 2023 χαλαρώνοντας σε μια παραλία.

  Καλαμπάκα, Ελλάδα

  Φωλιασμένη στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων, η Καλαμπάκα είναι ένας προορισμός της Ελλάδας γεμάτος με πλούσιο θρησκευτικό παρελθόν και πολιτισμό. Η Ιερά Μονή Ρουσάνου – Αγίας Βαρβάρας και η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου χτίστηκαν τον 11ο αιώνα στην κορυφή των πανύψηλων βράχων και είναι ορόσημα που πρέπει να τα δείτε με τα μάτια σας για να τα πιστέψετε.

  Υπάρχουν επίσης πολλά μουσεία να επισκεφθείτε όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών Μετεώρων και το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας.

  Σάντα Φε, Ηνωμένες Πολιτείες

  Η Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό προσφέρει ποικίλες εμπειρίες, από σκι τους χειμερινούς μήνες μέχρι εξερεύνηση του Εθνικού Πάρκου της Σάντα Φε, έκτασης 6.500 τ.χλμ., την άνοιξη και το καλοκαίρι.

  Η πόλη είναι γνώστη και για τη καλλιτεχνική σκηνή της, με πολλές γκαλερί και μουσεία, από το Museum of International Folk Art όπου θα δείτε υφάσματα και λαϊκή τέχνη μέχρι το Georgia O’Keeffe Museum για να θαυμάσετε το έργο της Georgia O’Keeffe.

  Olomouc, Τσεχική Δημοκρατία

  Πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν την Τσεχία για τη συναρπαστική νυχτερινή ζωή που μπορούν να απολαύσουν σε πόλεις όπως η Πράγα. Ωστόσο, 378 χλμ. μακριά, στην πόλη του Olomouc θα βρείτε υπέροχη αρχιτεκτονική και γραφικούς δρόμους γεμάτους με εστιατόρια και καφέ. Μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και τον Καθεδρικό Ναό St. Wenceslas του 12ου αιώνα.

  Χόμπαρτ, Αυστραλία

  Το Χόμπαρτ είναι μια μικρή πόλη στη νότια Τασμανία, στις όχθες του Ποταμού Derwent. Στα δυτικά βρίσκεται το Όρος Wellington, ένα βουνό με ύψος 1.271 μ. που προσφέρει εκπληκτική θέα στο Πάρκο Wellington και τη γύρω περιοχή.

  Η πόλη έχει επίσης έντονη νυχτερινή ζωή, με διάφορα μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια, καθιστώντας το Χόμπαρτ την τέλεια τοποθεσία για το 72% των ταξιδιωτών που αναζητούν διακοπές με επίκεντρο τη νυχτερινή ζωή.

  Μεθοδολογία

  Η έρευνα για τις Ταξιδιωτικές Προβλέψεις για το 2023, πραγματοποιήθηκε από την Booking.com σε ένα δείγμα ενηλίκων που σκοπεύουν να ταξιδέψουν για δουλειά ή αναψυχή μέσα στους επόμενους 12-24 μήνες. Συνολικά ρωτήθηκαν 24.179 συμμετέχοντες από 32 χώρες και περιοχές (συμπεριλαμβανομένων 1014 από την Αργεντινή, 1006 από την Αυστραλία, 505 από την Αυστρία, 504 από το Βέλγιο, 1009 από τη Βραζιλία, 503 από τον Καναδά, 1009 από την Κίνα, 1010 από την Κολομβία, 505 από την Κροατία, 505 από τη Δανία, 1010 από τη Γαλλία, 1001 από τη Γερμανία, 500 από το Χονγκ Κονγκ, 1005 από την Ινδία, 504 από την Ιρλανδία, 504 από το Ισραήλ, 1008 από την Ιταλία, 1003 από την Ιαπωνία, 504 από το Μεξικό, 502 από την Ολλανδία, 1007 από τη Νέα Ζηλανδία, 1009 από την Πορτογαλία, 507 από τη Σιγκαπούρη, 1008 από τη Νότια Κορέα, 1001 από την Ισπανία, 505 από τη Σουηδία, 508 από την Ελβετία, 500 από την Ταϊβάν, 504 από την Ταϊλάνδη, 1006 από το Ηνωμένο Βασίλειο, 1009 από τις ΗΠΑ και 504 από το Βιετνάμ). Οι ερωτηθέντες συμπλήρωσαν μια online έρευνα τον Αύγουστο του 2022.

 • CITY BREAK ΣΤΗΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

  CITY BREAK ΣΤΗΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ
  Booking.com


  Η Μπρατισλάβα, είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με μια ιδιαίτερη αθωότητα  που δε μπορείς εύκολα να εξηγήσεις, αλλά τη νιώθεις. Ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει, τους κατοίκους της. Καταλαβαίνεις πως δεν σε κοιτούν στην τσέπη, η πόλη δεν έχει επηρεαστεί από τον «τουριστικό καταναλωτισμό» που κάνει πολλούς άλλους προορισμούς να μοιάζουν δυσάρεστα ίδιοι.

  Η Μπρατισλάβα είναι μια πραγματικά όμορφη πόλη. Μέσα σε μια μέρα έχεις μάθει το κέντρο της. Όλα είναι φιλικά, όλα είναι εύκολα. Σε 2 μέρες έχει γυρίσει όλα τα βασικά. Την 3η μέρα αρχίζεις ν’ απολαμβάνεις πραγματικά την πόλη. Είναι ιδανική περίπτωση για CITY BREAK, για ΠΣΚ, για εορταστικά 3ήμερα κτλ.

  Η Μπρατισλάβα είναι η πόλη που αγαπιέται από όλους, τόσο για τον μεσαιωνικό της αέρα, όσο και για την απλότητα που τη χαρακτηρίζει. Το πλακόστρωτο κέντρο της είναι ρομαντικό, γραφικό και περπατιέται ευχάριστα όλες τις ώρες της μέρας, αλλά και όλες τις εποχές του χρόνου.

  Οι πιο τουριστικοί μήνες είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Κλείστε τα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια σας 3-4 μήνες πριν στο www.myluckytraveler.com.

  Τον χειμώνα πρέπει να έχετε μαζί σας πολύ ζεστά ρούχα, αφού οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές, λόγω της υγρασίας του Δούναβη. Μετά τις 9μμ η κίνηση στο κέντρο είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Το τριήμερο των Χριστουγέννων τα πάντα είναι κλειστά. Εστιατόρια, καφέ, μαγαζιά ακόμη και τα υπαίθρια μάρκετ.

  Οι 3 βασικοί τρόποι μετακίνησης στην πόλη είναι τα τραμ, τα τρόλεϊ και οι γραμμές λεωφορείων. Ηλεκτρονικά εκδοτήρια εισιτηρίων με πληρωμή μέσω κάρτας, χαρτονομισμάτων και κερμάτων υπάρχουν στο αεροδρόμιο, στον σταθμό των τρένων και σε στάσεις του τραμ Šafárikovo nám, Sad Janka Kráľa, Farského & Jungmannova. Υπάρχουν εισιτήρια των 15, 30, 60, 90, 120 και 180 λεπτών, 1, 3 και 7 ημερών. Υπολογίστε το εισιτήριο ανάλογα με την διάρκεια της διαδρομής. Βαλίτσες, κατοικίδιο ή ποδήλατο, κοστίζουν ένα επιπλέον μειωμένο εισιτήριο των 15’ με διάρκεια 3 ωρών. Ο πιο οικονομικός τρόπος μετακίνησης με όλα τα μέσα είναι τα ολοήμερα εισιτήρια. Το aller retour εισιτήριο τρένου για Βιέννη είναι 30-40% πιο φτηνό από τα εισιτήρια μονής διαδρομής. Το ταξίδι διαρκεί 70 λεπτά και τα δρομολόγια είναι κάθε 1 ώρα.

  Αν επιθυμείτε να τη γνωρίσετε ξεκούραστα , επιβιβαστείτε στο τρενάκι και το Mini bus. Εισιτήρια μέσα από το www.myluckytraveler.com και το GetYourGuide.


  Booking.com

  Αξιοθέατα στην Μπρατισλάβα

  Κάστρο Μπρατισλάβα

  Το Κάστρο της Μπρατισλάβα στέκει στην κορυφή της για πάνω από 11 αιώνες και γίνεται ορατό από τα περισσότερα σημεία της. Χαρακτηρίζεται ως η Ακρόπολη της Μπρατισλάβα και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας. Η ανάβαση γίνεται μέσα από μία πλακόστρωτη διαδρομή. Για γρήγορη ανάβαση προτιμήστε το Τρόλεϊ 203 ή 207.
  Ανοιχτά: Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00 τη Χειμερινή σεζόν & 10:00-18:00 τη Θερινή σεζόν. Τελευταία είσοδος 1 ώρα πριν το κλείσιμο. Κλειστά: Δευτέρα Κόστος: Γενική είσοδος 8€, Φοιτητικό-Μαθητικό 4€ (2022)

  Πύλη του Μιχαήλ

  Η πύλη του Μιχαήλ ήταν μια από τις κύριες εισόδους της παλιάς πόλης, ενώ είναι η μοναδική από τις τέσσερις που σώζεται μέχρι σήμερα. Ο πύργος είναι χτισμένος στην κορυφή της πασίγνωστης Michalska, του πιο πολυσύχναστου και φωτογραφημένου δρόμου της Μπρατισλάβα. Στην πύλη βρίσκεται και το σημείο μηδέν που δείχνει την κατεύθυνση και την χιλιομετρική απόσταση για 29 πρωτεύουσες απ’ όλο τον κόσμο.

  Μνημείο Σλάβιν

  Πρόκειται για ένα τεράστιο νεκροταφείο 6.845 Σοβιετικών στρατιωτών που “χάθηκαν” κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της πόλης, το 1945. Την πλατεία κοσμεί το μνημείο ύψους 39.5μ με το γλυπτό της νίκης, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν αγάλματα και φωτογραφίες της εποχής. Αν επιχειρήσετε να μεταβείτε από το κέντρο με τα πόδια τότε θα χρειαστείτε πάνω από μία ώρα, ενώ αν δεν έχετε διάθεση για βόλτες το λεωφορείο 147 περνάει κάθε ώρα.

  Μπρούτζινα γλυπτά

  Ανακαλύψετε τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά, που βρίσκονται διάσπαρτα στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης. Τα περισσότερα ξεχωρίζουν από μακριά, αφού δεκάδες τουρίστες μαζεύονται γύρω τους, για να βγάλουν την πιο πρωτότυπη φωτογραφία. Εξερευνώντας θα βρείτε τον στρατιώτη του Ναπολέοντα, τον παρατηρητή, τον εργάτη του υπόγειου, τον Αλχημιστή κ.α. Επίσης στο εμπορικό Eurovea θα βρείτε πολλά γλυπτά ανάμεσα τους τη γνωστή μπαλαρίνα με την ομπρέλα. Τέλος, την πλατεία Hviezdoslav’s κοσμεί,  το γλυπτό του λογοτέχνη Hans Christian Andersen. Λείπει το γνωστό γλυπτό “Παπαράτσι”, καθώς ο ιδιοκτήτης το πήρε μαζί του!

  Παλιό Δημαρχείο, πλατεία Hlavne & Hviezdoslav’s

  Το Παλιό Δημαρχείο στεγάζεται σε ένα από τα παλιότερα πέτρινα κτίρια της χώρας. Και φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα της σλοβάκικης ιστορίας. Το πιο όμορφο σημείο του βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του πύργου που προσφέρει μία εξαιρετική θέα στην πόλη. Η πλατεία Hlavné námestie, μπροστά στο το παλιό δημαρχείο, περιτριγυρισμένη από πολύχρωμα κτίρια και πρεσβείες μεταξύ άλλων και την Ελληνική, αποτελεί την καρδιά της Μπρατισλάβα. Έχει το χάρισμα να ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μια παλαιότερη, πιο ρομαντική εποχή. Εδώ σε πολύχρωμα ξύλινα σπιτάκια στεγάζετε μία από τις Χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης. Λίγα μέτρα πιο κάτω από την κεντρική πλατεία βρίσκεται η Hviezdoslav’s námestie, κατάλληλη για περπάτημα και χαλάρωση και με την μεγάλη Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης.

  Το μουσείο του Δημαρχείου Ανοιχτά: Τρίτη-Παρασκευή 10:00-17:00 & Σαββατοκύριακο 11:00-18:00. Τελευταία είσοδος 30 λεπτά πριν το κλείσιμο. Κλειστά: Δεύτερα Κόστος: Γενική είσοδος 5€, Φοιτητές-Παιδιά-Συνταξιούχοι 2.5€, Οικογενειακό εισιτήριο 10€, Για τον πύργο του Δημαρχείου +1€. (2022)

  UFO Observation Deck

  Το πρωτότυπο κτίριο που στέκει στην άκρη της Νέας γέφυρας, δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε από ύψος 95μ. μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης όπως το Κάστρο, τον Δούναβη, το μνημείο Σλάβιν, το Κοινοβούλιο, τη νέα και την παλιά πόλη. Το μόνο αρνητικό είναι το ανεπαίσθητο κούνημα, λόγω της διέλευσης των οχημάτων από τη γέφυρα.

  Ανοιχτά: Καθημερινά 10:00-23:00
  Κόστος: Κανονικό 7.50€, Φοιτητικό-Μαθητικό 6€, Παιδικό (για κάτω των 111εκ.)-Αναπήρων Δωρεάν. Εισιτήριο για μια είσοδο το πρωί και μια το βράδυ 10€.

  Μπλε Ναός Αγ. Ελισάβετ

  Βγαλμένος από παραμύθι ο μπλε ναός της Μπρατισλάβα αποτελεί ένα από τα πιο περίεργα και ταυτόχρονα πιο θελκτικά κτίρια της πόλης. Η αρτ νουβό εκκλησία μοιάζει με στρουμφόσπιτο, αφού τόσο η πρόσοψη όσο και η διακόσμηση έχουν το χρώμα του ουρανού. Ιδανική μέρα για να τη γνωρίσετε είναι η Κυριακή, που παραμένει ανοιχτή για το κοινό αρκετές ώρες. Αν έχετε χρόνο κάντε μια βόλτα στη γειτονιά για να ανακαλύψετε και άλλα κτίρια που είναι χτισμένα σε αυτό το στυλ.

  Καθεδρικός του Αγίου Μαρτίνου

  Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Μαρτίνου, με τον νέο-γοτθικό πύργο, είναι ο μεγαλύτερος και πιο δημοφιλής στην Μπρατισλάβα. Έχει πλούσια ιστορία, καθώς σ’ αυτόν έχουν πραγματοποιηθεί 19 στέψεις βασιλέων και βασιλισσών, με πιο σημαντική αυτή της Μαρίας Θηρεσίας, γι΄αυτό στην κορυφή υπάρχει το επιχρυσωμένο αντίγραφο του Ουγγρικού στέμματος..
  Κόστος: Δωρεάν για τον κύριο χώρο, Για θησαυρούς, κατακόμβες και χορωδία 2.5€.

  Δρόμοι: Michalska – Panska

  Από τους δρόμους που θα συναντήσετε στο κέντρο της Μπρατισλάβα, σε δύο θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερη ώρα. Η οδό Michalska, η οποία είναι γεμάτη με κόσμο όλες τις ώρες της μέρας αλλά και της νύχτας. Ο δρόμος που περνάει κάτω από την περίφημη πύλη του Μιχαήλ φιλοξενεί αρκετά καφέ, εστιατόρια και σουβενίρ. Η οδό Panská είναι ένας όμορφος δρόμος που καταλήγει στην εκκλησία του Αγ. Μαρτίνου. Εκεί θα βρείτε πολλά καταστήματα για να διασκεδάσετε και να πιείτε τον καφέ σας.

  BAR, CAFFE & RESTAURANTS

  Στην πλατεία Δημαρχείου Hlavne Námestie, το Shocokafe Maximilian προσφέρει ποικιλία γλυκών και καφέδων με θέα την πλατεία. Το Stefanka by Pulitzer, είναι ένα café restaurant στην οδό Stefanicova, κοντά στο Προεδρικό μέγαρο, που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές! Αρχοντική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με καλό καφέ και πληθώρα παραδοσιακών και σύγχρονων γεύσεων. Στην Michalska επισκεφθείτε το Urban Bistro χωρίς ίχνος «τουριστικής» αντιμετώπισης και το διπλανό Enjoy Bistro την top επιλογή στο κέντρο για καφέ και… επικά γλυκά. Basilico!! Ίσως το κορυφαίο Ιταλικό που έχω επισκεφθεί, εκτός Ιταλίας!!

  EXTRA TIP!

  Αεροδρόμιο Letisko προς Κέντρο Με λεωφορείο: Το No. 61 (βραδινό Ν61) θα σας μεταφέρει στο κέντρο της πόλης σε 20-30 λεπτά.

  Κεντρικός Σταθμός τρένων (Hlavná stanica) προς Κέντρο Με τα τραμ: Νο 1 και 2

 • 2023

  2023

  ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!!

   

Αρέσει σε %d bloggers: