Η Καβάλα, χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σύμβολο, με μαγευτική θέα στο Αιγαίο, όμορφες οργανωμένες παραλίες, που θα χαρούμε το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ, έντονη νυχτερινή ζωή και ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Θα επισκεφθούμε την Παλαιά Πόλη, την Ακρόπολη, το Παράλιο Τείχος, το Υδραγωγείο, τις ενδιαφέρουσες εκκλησίες της περιοχής, το Ιμαρέτ, τις παλιές καπναποθήκες, κ.ά.. Ευχάριστη απόδραση, θα είναι μια θαλάσσια βόλτα στη Θάσο ή στα μικρότερα αντικρινά νησάκια.

Το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Παληό, με τις δαντελωτές ακρογιαλιές και τον παραλιακό του δρόμο, να σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες, στα ταβερνάκια, τα μπαράκια και τα beach bars. Από τους πιο όμορφους παραθαλάσσιους οικισμούς, είναι η Νέα Ηρακλείτσα, με το γραφικό της λιμανάκι, την οργανωμένη παραλία με τη μεγάλη αμμουδιά και τα παραλιακά της καφέ και ταβερνάκια.

Στις εκβολές του Νέστου θα βρούμε το γραφικό χωριό Κεραμωτή, με τη δυνατότητα επίσκεψης στη μαγευτική περιοχή του ποταμού, ενώ η Νέα Καρβάλη και τα Λουτρά Ελευθερών με τα ιαματικά νερά, είναι γνωστά παραθαλάσσια χωριά του νομού. Αγαπημένο τουριστικό θέρετρο, είναι και η Νέα Πέραμος, από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια χωριά, που φημίζεται για τις ψαροταβέρνες της, με καταπληκτικές παραλίες. Διαθέτει εξαιρετικές υποδομές σε όλους τους χώρους διαμονής, φαγητού και διασκέδασης, ενώ από το λιμάνι της υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θάσο. Πολύ κοντά στη Νέα Πέραμο, βρίσκονται οι περίφημοι Αμμόλοφοι, μια παραλία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Η Ελευθερούπολη, χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου, διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και από εκεί μπορούμε να επισκεφθούμε το Δασικό Χωριό του Παγγαίου και το χιονοδρομικό κέντρο.

Ο νομός Καβάλας, είναι πλούσιος σε αρχαιολογικούς χώρους ,παλαιές εκκλησίες και μοναστήρια και παραδοσιακούς οικισμούς. Επισκεφθείτε:  Το Δέλτα, το Αισθητικό Δάσος και τις Γαλάζιες Λίμνες του ποταμού Νέστου, το Δασικό χωριό Παγγαίου, το χιονοδρομικό κέντρο Παγγαίου στη θέση Κοιλάδα Ορφέα. ,τις Στοές των Αρχαίων Μεταλλίων, το Κάστρο του Παλαιοχωρίου, τη μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας ,τους Φιλίππους (τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Καβάλας),τον Πύργο της Απολλωνίας, την αρχαία Οισίμη.

Από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας το λιμάνι της Καβάλας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη κι εξέλιξη της πόλης. Στο χερσαίο τμήμα του λιμανιού θα βρείτε καφετέριες, ψαροταβέρνες, νυχτερινά μαγαζιά. Η διαδρομή από το λιμάνι και την παλιά πόλη ως το Ναυτικό Όμιλο, την ιχθυόσκαλα και την παραλία της πόλης είναι ιδανική για απολαυστικούς περιπάτους δίπλα στο κύμα.

Τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης της Καβάλας σάς προσκαλούν σ’ ένα νοσταλγικό ταξίδι. Η Καβάλα υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και η συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτήτων έχει αφήσει τα «σημάδια» της, προσδίδοντάς στην πόλη ιδιαίτερο χρώμα. Τα αρχοντικά καπνεμπόρων του παρελθόντος, οι καπναποθήκες, οι Καμάρες (μεσαιωνικό υδραγωγείο), το παλιό καρνάγιο είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατά της.

Οι Καμάρες είναι το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Καβάλας. Το μεγάλο τοξωτό υδραγωγείο έχει μήκος 270 μέτρα και ύψος 25 μέτρα και χωρίζει την παλιά από τη νέα πόλη. Η συνοικία της Παναγίας, η Παλιά Πόλη της Καβάλας, χτισμένα αμφιθεατρικά στη χερσόνησο προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα.

Το Ιμαρέτ είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο, οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 1817. Το πανέμορφο αυτό κτίριο χτίστηκε από τον Μεχμέτ Αλή και λειτούργησε ως μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο και πτωχοκομείο. Τώρα λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας. Το «κονάκι» όπου κάποτε ζούσε ο Μεχμέτ Αλή βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία της παλιάς πόλης της Καβάλας. Στέκει δίπλα στο άγαλμα που στήθηκε για τον ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας (δώρο στην πόλη από τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας) και στις μέρες μας λειτουργεί ως καφέ-μπαρ

Στην κορυφή της παλιάς πόλης δεσπόζει το Φρούριο της Καβάλας. Χτίστηκε κατά το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα στα ερείπια της βυζαντινής Ακρόπολης της Χριστουπόλεως (παλιά ονομασία της Καβάλας). Στο πέρασμα των χρόνων δέχτηκε ανακατασκευές και επεμβάσεις από Βυζαντινούς, Ενετούς και Οθωμανούς. Στον εξωτερικό περίβολο λειτουργεί υπαίθριο θέατρο, όπου διοργανώνονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η πρόσβαση στο Φρούριο της Καβάλας μπορεί να γίνει είτε με τα πόδια για όσους θέλουν να κάνουν μια βόλτα στους δρόμους της παλιάς πόλης, ή με το τρενάκι του Δήμου. Για πληροφορίες για τις ώρες αναχώρησης μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης

Το εντυπωσιακό κτίριο που στεγάζει το Δημαρχείο της Καβάλας αποτελεί μια μικρογραφία ουγγρικού πύργου. Βρίσκεται στη νέα πόλη της Καβάλας κι έχει μια τόσο μοναδική αρχιτεκτονική που το κάνει να φαντάζει εντελώς ξένο. Χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1890 από τον Ούγγρο καπνέμπορο Pierre Herzog, ο οποίος το χρησιμοποιούσε ως κατοικία και επαγγελματική έδρα. Από το 1937 ανήκει στον Δήμο Καβάλας. Ένα δεύτερο κτίριο που θυμίζει κάτι από Ουγγαρία στην Καβάλα είναι το Μέγαρο Wix. Παρουσιάζει αρχιτεκτονικές ομοιότητες με το σημερινό Δημαρχείο της πόλης, με έντονα γοτθικά χαρακτηριστικά. Χτίστηκε από το Γερμανό βαρόνο Adolf Wix το 1906.

Η Δημοτική Καπναποθήκη της Καβάλας χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Τούρκο καπνέμπορο Kiazim Emin. Το κτίριο ανήκει στον Δήμο Καβάλας από το 1970. Στο εσωτερικό έχει διατηρηθεί ο ξύλινος σκελετός και σήμερα χρησιμοποιείται ως πολυχώρος πολιτισμού.

Στην άλλοτε καπναποθήκη του Εθνικού Οργανισμού Καπνού Καβάλας στεγάζεται σήμερα το Μουσείο Καπνού της πόλης. Εδώ εκτίθενται εργαλεία, μηχανές, φωτογραφίες κι άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τον καπνό και σκιαγραφούν τις μνήμες και την ιστορία της πόλης

Σώζονται ακόμη η καπναποθήκη Ρέζη, Μπαστερλή Κιόλη Χότζα, Τοπάλ Μεμέτ Εφέντη, Τσίμινο Ααρών και οι καπναποθήκες Schinazi Bros και οι καπναποθήκες Herzog.

Σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την Καβάλα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων. Επισκεφθείτε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων. Είναι το δεύτερο παλαιότερο φεστιβάλ της Ελλάδας, μετά από αυτό της Επιδαύρου, με την πρώτη του παράσταση να ανεβαίνει το 1957.

Ώρες λειτουργίας: Νοέμβριο με Μάρτιο Δευτ.-Κυρ. 8 π.μ.-3 μ.μ., Απρίλιο & Οκτώβριο Δευτ-Κυρ. 8 π.μ.-6 μ.μ., Μάιο & Σεπτέμβριο 8 π.μ.-7 μ.μ., Ιούνιο–Αύγουστο 8 π.μ.-8 μ.μ.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

Καβάλα: Τμήμα Τροχαίας (2510) 223174, Αεροδρόμιο (τηλ. κέντρο) 25910 53400, Λιμεναρχείο 2510 223716, 2510 224472 2510 223628, Νοσοκομείο 2513 501100, Ραδιοταξί Καβάλας (2510) 232001-4

Πληροφορίες  fourseasonsgreece.gr και http://www.visitkavala.gr