Advertisements

Ένα οδοιπορικό στα Χανιά που έχει απ’ όλα: πολιτισμό, γαστρονομία, παραδόσεις.

Οι πιο ήσυχοι μήνες, εκτός τουριστικής σεζόν, επιφυλάσσουν πολλές, ευχάριστες εκπλήξεις στα Χανιά. Όταν η πολυκοσμία του καλοκαιριού χαλαρώσει, η ταξιδιωτική  εμπειρία μπορεί να γίνει μια πιο προσωπική υπόθεση. Έλα λοιπόν, να ανακαλύψουμε την Παλιά Πόλη και να αφεθούμε στις μαγευτικές παραδόσεις του ελαιόλαδου, του κρασιού και της ρακής.

Παλιά Πόλη Χανίων

Η Παλιά Πόλη καθρεφτίζει την ψυχή των Χανίων. Η γνωριμία με τα στενά και τις γραφικές γωνιές της Παλιάς Πόλης μπορεί να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις…

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις τα Χανιά, είναι να τα περπατήσεις. Η βόλτα ξεκινάει από το Ενετικό Λιμάνι με τον γραφικό φάρο, το ενετικό έργο του 16ου αιώνα, που θυμίζει καρτ-ποστάλ. Στο τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν Μπέη ή το Γιαλί Τζαμισί τζαμί με τους οθωμανικούς τρούλους. Στη μια άκρη του λιμανιού θα δεις το Φρούριο Φιρκά (16ος αιώνας), ενώ άλλα αξιόλογα αξιοθέατα είναι το ανακαινισμένο Μεγάλο Αρσενάλι, η Σπλάνζια (ο παλιός τουρκομαχαλάς που διατηρεί το χρώμα του), το Κουμ Καπί (Ακτή Μιαούλη). η κεντρική αγορά και η γειτονιά του Τοπανά, συνοικία Ελλήνων στα χρόνια της Οθωμανικής περιόδου και αμέτρητα ιστορικά κτήρια.

Αφεθείτε στη μαγεία της αριστοκρατικής συνοικίας Χαλεπά, με τα νεοκλασικά κτήρια. Εδώ φυσάει αρχοντικός αέρας άλλης εποχής: στη σχολή του Σαν Ζοζέφ, στο Παλάτι που εγκατέλειψε ο Πρίγκιπας Γεώργιος το 1906… Η παλιά πόλη των Χανίων θα σας συνεπάρει στον δικό της  διαχρονικό χρόνο.

Στα σοκάκια της παλιάς πόλης, δίνετε ραντεβού με την αυθεντική παράδοση και τη λαογραφία της Κρήτης. Στα Ταμπακαριά, τεχνίτες ακόμη επεξεργάζονται το δέρμα παραδοσιακά. Στην οδό Σκρύδλωφ, τα στιβανάδικα φτιάχνουν στιβάνια, τις περίφημες κρητικές μπότες. Στην Καραολή Δημητρίου, στα μαχαιράδικα μπορείτε να πάρετε αυθεντικό κρητικό μαχαίρι.

Ανακαλύψτε βήμα βήμα τα μυστικά της. Κάθε στενό και έκπληξη, κάθε βόλτα και εμπειρία.

Διαμονή, ξενώνες, φιλοξενία… ιστορική

Στην παλιά πόλη των Χανίων η διαμονή είναι εμπειρία. Ενετικές και νεοκλασικές επαύλεις περασμένων αιώνων και εμβληματικά κτήρια με μακρόχρονη ιστορία έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ατμοσφαιρική διακόσμηση, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ταράτσες με υπέροχη θέα, κατάφυτοι κήποι, μπαλκόνια με μοναδική θέα, και η παραδοσιακή Κρητική φιλοξενία θα δώσουν στο ταξίδι σας άρωμα άλλης εποχής. Εδώ, η αρχοντιά του παρελθόντος συνδυάζεται με τις ανέσεις του σήμερα.

Γαστρονομία με άρωμα Κρήτης

Εδώ θα καταλάβετε γιατί η κρητική κουζίνα έχει κατακτήσει τον κόσμο. Σε ψαροταβέρνες και ρακάδικα, σε καφενεία με ιστορία, η νοστιμιά όλης της Κρήτης θα παρελάσει στο τραπέζι σας. Θα σας χαρίσουν μια εξαιρετική γαστριμαργική εμπειρία: αυτή του μεγαλείου της αυθεντικής Κρητικής κουζίνας.

Απολαύστε τοπικές συνταγές της Κρήτης, όπως τσιγαριαστό, μπουρέκι, καλιτσούνια, γαμοπίλαφο, ντάκο, στάκα αλλά και εξαιρετικό κρέας, μαγειρευτό και στα κάρβουνα. Θα χαρούν να σας τρατάρουν τα καλούδια του τόπου μαζί με την παγωμένη ρακί! Μην αρνηθείτε!

Για γευσιγνωσία άλλου επιπέδου, δοκιμάστε τα γκουρμέ εστιατόρια, όπου οι σεφ έχουν εξελίξει την παραδοσιακή κουζίνα, κερδίζοντας «Χρυσούς Σκούφους» και άλλες διακρίσεις.

Πηγές  Dietitians Travellers, Γιώργος Κόκουβας, Χανιώτικα Νέα