Advertisements

Είναι πλέον γνωστό ότι η παράδοση της ρωμαϊκής κουζίνας χαρακτηρίζεται από τέσσερα πιάτα: carbonara, amatriciana, gricia και cacio e pepe. Πιάτα «φτωχά», απλά, αλλά πλούσια σε ιστορία και καλοσύνη. Το cacio e pepe είναι μια από τις πιο διάσημες ρωμαϊκές συνταγές, που αποτελείται από τρία απαραίτητα συστατικά: ζυμαρικά, τυρί πεκορίνο και πιπέρι.

Η προέλευση του cacio e pepe. Η ιστορία αυτού του πιάτου χρονολογείται από τους αιώνες κατά τους οποίους οι κάτοικοι ήταν νομάδες. Οι βοσκοί της ρωμαϊκής υπαίθρου έκαναν μεγάλες μετακινήσεις των κοπαδιών τους, κουβαλώντας μαζί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ένα σακουλάκι με τροφές πλούσιες σε θερμίδες, με μακροχρόνια διατήρηση, όπως αποξηραμένες ντομάτες, σκληρό τυρί, αποξηραμένες πιπεριές και μακαρόνια φτιαγμένα στο χέρι με νερό, αλάτι και αλεύρι. Με το πέρασμα των χρόνων εξαπλώθηκε σε όλη την ύπαιθρο του Λάτσιο, μέχρι τα βουνά του Abruzzo και της Umbria, αποτελώντας έτσι ένα πιάτο της τοπικής παράδοσης που πρέπει να δοκιμάσετε.

Το Cacio e Pepe, τυπικά ρωμαϊκό, είναι το πιο διάσημο και must order πιάτο για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο που έρχονται να επισκεφθούν την αιώνια πόλη. Rigatoni, tonnarelli, mezze maniche και spaghetti, αναδιατυπώνονται από Ρωμαίους σεφ, μεταξύ παράδοσης και πρωτοτυπίας, αναπόφευκτο συστατικό των οποίων είναι το πεκορίνο.

Τι σημαίνει όμως τυρί; Το τυρί δεν είναι οποιοδήποτε τυρί αλλά παραπέμπει στο Pecorino Romano DOP. Επιπλέον, είναι απαραίτητο η ωρίμανση του να είναι τουλάχιστον 8 μήνες, ώστε το τυρί, να τριφτεί εύκολα και να απελευθερώσει όλη του την έντονη γεύση του. Τα απαραίτητα συστατικά της αρχικής συνταγής είναι 3: Ζυμαρικά (συνήθως τοναρέλι, σπαγγέτι ή μπουκατίνι), Pecorino Romano DOP και Μαύρο πιπέρι σε κόκκους. Παρά την απλότητα των υλικών, η προετοιμασία του δεν είναι απλή. Είναι αρκετά δύσκολο να γίνει κρεμώδες και χωρίς σβόλους.

Πώς να φτιάξετε Cacio e Pepe. Βράζετε τα ζυμαρικά σε ελαφρώς αλατισμένο νερό και περιμένετε τα λεπτά που χρειάζονται για το μαγείρεμα. Στο μεταξύ μπορείτε να προχωρήσετε στην παρασκευή της κρέμας. Το μυστικό είναι να ετοιμάσετε την κρέμα ξεχωριστά για να εξασφαλίσετε ότι μόλις ενωθεί με τη ζύμη θα δημιουργήσει αυτή την παχιά και κρεμώδη υφή. Σε ένα μπολ  θα μπει το τριμμένο τυρί πεκορίνο και λίγο νερό από τα μαγειρεμένα ζυμαρικά, ενώ ανακατεύετε με ένα σύρμα για να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Το τυρί πεκορίνο δεν πρέπει να είναι πολύ καρυκευμένο για να επιτρέψει το σχηματισμό της κρέμας. Το πεκορίνο είναι προτιμότερο να είναι ρωμαϊκό ΠΟΠ γιατί αυτή η ποιότητα λιώνει πιο εύκολα στο ζεστό νερό και δένει με το άμυλο των ζυμαρικών.

Με την γεύση και το άρωμα της Ρώμης, ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!

Από το  greenlinetours